A héten indul a 19. Verzió Filmfesztivál

2022. november 8-20. között rendezik meg idén Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválját, a Verziót, ahol a legaktuálisabb, legfrissebb nemzetközi és hazai kreatív dokumentumfilmek várják a nézőket. Az idei válogatás sok égető emberi jogi témát ölel fel: megrázó történeteket bátor újságírókról, az erőszak traumáját feldolgozó nőkről, komplex családtörténetekkel és identitásokkal szembenézni akaró fiatalokról, a diktatúrákkal és nemzetközi vállalatokkal dacoló aktivistákról – akik mind egy befogadóbb, békésebb jövőért küzdenek. A vetítéseket számos beszélgetés, koncert, kiállítás és szakmai program kíséri.

A 19. Verzió Filmfesztivál 75 kreatív dokumentumfilmet mutat be 40 országból. A mozikban Budapesten november 9-16. között lehet megnézni a filmeket, míg a Szabad Terekkel karöltve Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten vetítenek válogatásokat a filmekből. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 14-20. között várja azokat, akik online szeretnének csatlakozni a 19. Verzióhoz. A fesztiválbérletek és jegyek elérhetőek a budapesti vetítésekre a Toldi, a Művész és a Kino mozikban és a mozik weboldalán. A megnyitóra jegyek kaphatók a Trafó jegypénztárában és a weboldalán.

A program Nemzetközi versenyébe olyan alkotások kerültek, amelyek világunk legégetőbb témáival foglalkoznak. Megismerhetjük a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak meggyilkolásának részleteit (Egy újságíró meggyilkolása), az amerikai csapatok afgán kivonulásának körülményeit (Visszavonulás), a legnagyobb palesztin menekülttábor életéről szóló filmes naplót Bassár el-Aszad rezsimjének brutális ostroma alatt (Kis Palesztina – Napló egy ostrom alatt álló városból) vagy a Mianmarból kicsempészett rövidfilmekből összeállított körképet (Mianmari naplók), amely nyers és érzékeny módon nyújt  betekintést a címlapok hírei mögé.

A díjátadó utáni gálán kerül sor A karmester magyarországi ősbemutatójára. A film a komolyzene világába kalauzolja a nézőt és betekintést ad a széles nemzetközi elismerésnek örvendő, kiemelkedő karmester, Marin Alsop életébe, aki nőként elsőnek vívta ki, hogy egy szimfonikus zenekar karmestere  lehessen.

A Verzió Magyar versenyébe nevezett alkotások idén is tanúságot tettek arról, milyen sokszínű és izgalmas munka folyik a hazai dokumentumfilmes műhelyekben. A versenyprogramba került tíz alkotás, habár távoli vidékekre is elkalauzol, többnyire szűkebb környezetünk kulturális, történelmi és emberi dilemmáival szembesít. Megrendítő, elgondolkodtató élményeket és tartalmas szórakozást egyaránt ígér az idei magyar verseny. A fesztiválon Almási Tamás Ózd sorozatának első része is visszaköltözik a mozivászonra.

A fesztivál idei „Antropocén” szekciójának filmjei a tevékenykedő embereket állítják középpontba akik a műanyaghulladék kontinensek közötti vándorlását tanulmányozzák (Északi sodrás), vagy az északi nomád közösségek életét befolyásoló bürokratikus döntéshozatalt igyekeznek visszafordítani (Radji). A globális klímaváltozás egyre többeket foglalkoztat, aminek nyomán rengeteg, több szempontból is ellentmondásos (Lázadás) mozgalom indult világszerte.

A “Szolidaritás UA” tematikus program célja, hogy bemutassa az ukrán társadalom komplexitását és sokféleségét, és egyben emléket állítson Mantas Kvedaravičius litván filmrendezőnek, akit idén április 2-án Mariupol ostroma alatt gyilkoltak meg. A szekció továbbá négy friss ukrán alkotást tartalmaz, amelyeken keresztül a néző megismerheti az ország múltját és jelenét, utazást tehet térben és időben várostól vidékig, az ország keleti végétől a nyugatiig.

A fesztivált számos izgalmas program kíséri, így a nézők az Eötvös10-ben megtekinthetik a filmek inspirálta alternatív plakátkiállítást, valamint ugyanitt november 9. és 12. között 360 fokos VR-videók révén belecsöppenhetnek mások valóságába. Közel 40 meghívott nemzetközi vendég érkezik, köztük rendezők és producerek, filmipari szakemberek, akik a filmek utáni beszélgetésekben vesznek részt. Idén is kiemelt szakmai program kíséri a filmfesztivált, a DocPro keretében izgalmas beszélgetések és előadások lesznek, amelyek a dokumentumfilmezés fontos kérdéseit járják körbe. Esténként a Toldiban és az Edith bárban pedig koncertek és bulik zárják a vetítéseket.