Exhibition: Mary Cassatt – A Modern Nő portréja

Az Exhibition on Screen, ez az úttörő angol filmsorozat, mely bő egy évtizede ontja a többszörös díjnyertes képzőművészeti dokumentumfilmeket, örömmel jelenti be következő epizódját: a MARY CASSATT: A MODERN NŐ PORTRÉJA címűt, mely 2023 szeptemberében jelenik meg a hazai művészmozikban.

Mary Cassatt egész pályáját kitölti, hogy a körülötte élő női sorsokat örökíti meg. Radikális képein a nők művelt, világra nyitott társasági lények. Ez gyökeres szakítást jelentett a nők korábbi, tárgyiasító ábrázolásmódjával.

Az Ali Ray (Frida Kahlo) rendezte, legkitűnőbb (egytől egyig hölgy) Cassatt-kurátorokat és -szakértőket felvonultató új dokumentumfilm, a MARY CASSATT: A MODERN NŐ PORTRÉJA azt mutatja be, hogyan csatlakozott egy klasszikus előtanulmányokkal rendelkező amerikai nő a párizsi radikális körhöz, az impresszionistákhoz, ahhoz a stílusirányzathoz, mely paradigmaváltónak bizonyult a művészettörténetben.

Mary Cassatt Pennsylvaniában született 1844-ben, de felnőtt korának jó részét Franciaországban töltötte, s így nem is amerikai, hanem inkább francia művészként tartották számon. 1868-ban Mandolinművész című festménye elsőként szerepelt a Párizsi Szalon, azaz a Képzőművészeti Akadémia hivatalos, félévenként megrendezésre kerülő tárlatán. Edgar Degas itt találkozott Cassatt munkájával, s emiatt kérte fel 1877-ben, hogy állítson ki egy új művészcsoporttal közösen, akiket – akkoriban vitriolosan – impresszionistáknak címkéztek.

A MARY CASSATT: A MODERN NŐ PORTRÉJA Cassatt pályájának ívét rajzolja meg: hogyan jutott el a régi mesterek gondos tanulmányozásától, a hagyományos technikáktól – frusztrációja révén, mivel nem találta azt a stílust, mely valóban kifejezte volna modernitásigényét – az impresszionisták táborába.

Jelen dokumentumfilmünk izgalmasan tárja elénk a korabeli társadalmi és kulturális változásokat, a nők jogaikért folytatott küzdelmét, a képzőművészet új formanyelvének kialakítását.

MARY CASSATT: A MODERN NŐ PORTRÉJA
93 perces képzőművészeti angol nyelvű, magyar feliratos dokumentumfilm.