Kép forrása: Katona József Színház

2020. március 7-én mutatta be a Katona József Színház Székely Kriszta rendezésében Monteverdi: Poppea megkoronázása című művének „prozopera” változatát.

Claudio Monteverdi 1642-ben, Velencében bemutatott háromfelvonásos operája nagy sikert aratott. A darab tárgya merész újítás volt: a mitologikus szüzsé helyett – elsőként az operatörténetben – egy tisztán történelmi eseményt vitt színre a szerző.

A Katona József Színházban bemutatott színházi változata, a hatalom és a szerelem összefüggéseit boncolgatja. Az előadás Fortuna, Virtus és Ámor vitatájával indul. Előbbi kettő döntőnek tarja az általuk képviselt eszméket az ember sorsának alakulásában. Ámor végül fölényesen zárja le a beszélgetést: az erény örök értékei, csakúgy, mint a forgandó szerencse szeszélyei hatástalanul erejüket vesztik a szerelem mindent legyőző hatalmával szemben.

Néró akarja Poppeát. A császárt nem lehet visszautasítani. Mindenkin és mindenen átgázol, hogy a kétes hírű nőt maga mellett tartsa. Senki nem korlátozhatja az akaratát. Poppea meglátja a helyzetben a lehetőséget: császárnő akar lenni. És egyetlen túlkapás száz másiknak nyit utat. Monteverdi háromszáznyolcvan éves operája és a most készült átirat is ezt a kérdést teszi fel: Mi az a kiismerhetetlen, különös erő, ami egymás felé hajtja az embereket? Omnia vincit amor.

A színpadon a nézők különös kísérletnek lehetnek tanúi. A díszlet annak ellenére, hogy szinte nulla büdzsével, újrahasznosítottan került a színpadra, mégis jól illeszkedik a történet mondanivalójához. A darab különlegességét és ritmusát a rövid próza részek, áriák és zenék váltakozása adja meg.

Székely Kriszta ezzel a rendezésével a zaklatási botrány miatt a Katonára nehezedő nyomásra szeretett volna reflektálni, hiszen a szerelem és hatalom kettőssége jól aktualizálható téma. Vajon a szerelemben mennyire van jelen a nagyravágyás, s a hatalom árnyékában mit jelent a szerelem?

SZEREPLŐK
Poppea
Pálmai Anna
Nero
Rajkai Zoltán
Otho
Nagy Ervin
Octavia
Jordán Adél
Seneca
Cseh Antal m.v./Kiss András m.v.
Arnalta
Csoma Judit m.v.
Drusilla
Rujder Vivien
Lucanus/Ámor
Tasnádi Bence
Nutrice
Kiss Eszter
Lictor
Samudovszky Adrián e.h.
ZENÉSZEK
Fagott
Horváth Andrea/Beleznai Anna/Bokor Pál
Cselló
Kántor Balázs/Rózsa Richárd/Vámos Marcell
Zongora
Termes Rita/Dinyés Dániel

Rendező:
Székely Kriszta

Horváth Erika