Fotó: Csibi Szilvia

Tizenévesek művét hallhatja a közönség október 13-án a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyének elején és végén.

Mozart tizennyolc esztendős korában, úgy is mondhatnánk, élete félidejében komponálta négytételes művét, az A-dúr szimfóniát, hiszen pár hét híján ugyanennyi évet tartogatott még számára a sors. Igazi profi kompozíció, friss, eleven szélső tételekkel, mély szenvedélyeket nem korbácsoló lassúval, elegáns menüettel.

Georges Bizet mindössze tizenhét tavaszt látott, amikor belekezdett az ugyancsak négytételes C-dúr szimfóniába. Neki ez volt az első komoly kísérlete a műfajban. Érdekes módon a francia fiatalember művének első tétele Mozart zenéjére emlékeztet. A második már inkább Berliozt juttatja eszünkbe, dallama romantikusan szárnyal, ahogy 1855 körül illik. A két fiatalember muzsikája közt egy olyan érett férfiú zenéje szól, aki az ötödik x-en túl is megőrzött valamit a gyermekkorból.

Paul Hindemith késő öregkoráig szeretett odahaza modellvasúttal játszani. Zenéjében szintén van valami játékos vonás. Úgy vélte, a 20. században is érdemes feltámasztani a barokk concertók lüktető-motorikus ritmusvilágát, polifon szólamszövését, persze modernebb, érdesebb-csípősebb harmóniákkal. Paul Hindemith Németországtól Amerikáig, s onnan Svájcig ívelő életútja során tanárként, zeneelméleti könyvek szerzőjeként, hegedű- és brácsaművészként és világszerte turnézó karmesterként is sikeres volt. Fafúvós hangszerekre, hárfára és zenekarra írt három tételes Concertója 1949-ben, a Columbia Egyetem felkérésére készült.

2019. október 13., vasárnap 19:30
Pesti Vigadó

Mozart:  A-dúr szimfónia, K. 201
Hindemith: Versenymű fafúvós hangszerekre, hárfára és zenekarra
Bizet: C-dúr: szimfónia
Km.: Kovács Imre fuvola, Horváth Béla oboa, Szatmári Zsolt klarinét, Bokor Pál fagott, Sipkay Deborah hárfa, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Somos Csaba

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:
2019. október 17., csütörtök 19:30 – Zeneakadémia
A TÁNC APOTEÓZISA

Maurice Ravel: La Valse
Max Bruch: I. (g-moll) hegedűverseny, op. 26
Maurice Ravel: Tzigane
Richard Strauss: Rózsalovag-szvit, op. 59
Km.: Maxim Vengerovhegedű, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt