Méneseknek nyargaló futása

Aki eddig is a lovak szerelmese volt, az ez által a könyv által csak még mélyebb kapcsolatot fog kiépíteni, aki pedig most ismerkedik először közelebbről ezzel a csodálatos négylábúval, annak vigyáznia kell, mert a rajongásból egy idő után nincs visszaút, s könnyen válhat bárki a lovak elkötelezett rajongójává.

Ennek az állatnak a fizikai jellemzői néhányszáz kiló tömény izom, négy kemény pata, lobogó sörény és egy hosszú csapkodó farok. Egy állat azonban nemcsak fizikai jellemzőkből áll, mert aki ült már a hátán, belekapaszkodott az izmos nyakába, és belenézett a szép, okos, mindent elmondó szemébe az tudja, hogy egy lónak lelke van, ami rabul ejti az embert.

Manapság a városi embert általában kutyák és macskák veszik körül. Ezekkel az állatokkal lehet nagyon bensőséges a viszonyunk, ami talán annak is köszönhető, hogy mindhárman – ideértve az embert is, és valamikori őseit tekintve állatként besorolva – ragadozó életmódot folytatnak.

Alig száz évvel ezelőttiig – és onnan visszaszámolva jó néhány évezreden át – a ló éppen úgy mindennapjaink része volt, mint a mai házi kedvenceink. Ez a nagytestű, növényevő zsákmányállat – mely akárhogy nézzük is hajdan minden bizonnyal távoli őseink vadászati célpontjaként is szolgált – átadta az embernek testi erejét, megnövelte gyorsaságát, és hatótávolságát, kölcsönözte eleganciáját, és robbanékonyságát.

Aki megfigyelte már egy ménes állatainak, mozgását, egymáshoz való viszonyát, játékosságát és gyors reagálását, az tudja, hogy a lovak rendkívüli intelligenciával és páratlan összetartással rendelkeznek. Csodálni való az a harmónia, ahogy mozdulnak, az az egymásra figyelés, ami egy ló csoporton belül észrevehető, s az az ezerarcú szépség, amely ezt a patás állatot jellemzi. Nem véletlen, hogy egyszerű földművesektől kezdve, tudósok, művészek és nagy államférfiak is sokszor szinte bolondjává váltak egy-egy egyedének. Számtalanszor próbálták megörökíteni festményeken és szobrok által, irodalmi alkotások, versek adják vissza azt a semmihez sem fogható érzést, melyet egy ilyen állat látványa, közelsége, tulajdonlása jelent. S akkor még nem is említettük azt a kiemelkedő példányt, amelyik Incitatus néven hajdan – igaz egy zsarnoki elme, örült ötletétől vezéreltetve – még római konzullá is emeltetett.

Ez a gyönyörű album az erőnek, a szenvedélynek, a szépségnek, és a tökélynek állít emléket, s annak az állatfajnak, melyben ez a négy irigylésre méltó tulajdonság maradéktalanul megtalálható. Az albumban nem csak varázslatosan gyönyörű képeket, de hozzájuk kapcsolódva érdekes és értékes magyarázó szövegeket is találunk. Lapozgatása nemcsak a szemünknek nyújt csodálatos látványt, de a könyv olvasgatása is lélekemelő és eltéphetetlen kapcsolatot alakíthat ki a természetnek ezzel a háziasított csodájával.
Tölgyesi Tibor

Elanie Walker
A ló

Móra Könyvkiadó 2017
Ára: 3999 Ft