Fotó: Eöri

2020. június 25-én, csütörtökön tartotta sajtónyilvános évadzáró társulati ülését a Nemzeti Színház. Vidnyánszky Attila, a teátrum vezérigazgatója értékelte a félbeszakadt, nehézségekkel teli évadot, illetve beszélt az idén a szokottnál korábban, már augusztus 3-án induló évad terveiről is. Az eseményen átadták a Farkas-Ratkó-díjat és a Nemzeti négy saját alapítású elismerését is. 

A Nemzeti Színház társulati záróülése egy rövid megemlékezéssel kezdődött: a színház színművészei és háttérdolgozói Csurka László előtt tisztelegtek, a Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja június 16-án, életének 85. évében hunyt el.

Ezt követte Vidnyánszky Attila évértékelő beszéde, majd átadásra került a Farkas-Ratkó-díj és a színház saját alapítású elismerései is: a Sinkovits Imre-díj, a Szörényi Éva-díj, a Németh Antal-díj és a Kulissza-díj, melyeket a társulat és a munkatársak szavaznak meg.

A Farkas-Ratkó-díjat a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház társulatai évente, felváltva szavazzák meg egy-egy társulati tagjuknak. Az idén Berettyán Sándor részesült az elismerésben.

A Sinkovits Imréről, a Nemzet Színészéről elnevezett díjat a Nemzeti Színház társulata szavazza meg, és az a férfiszínész kapja meg, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színházért is feladatot vállalt. A 2019/2020-as évadban a szavazatok alapján Rátóti Zoltán színművész kapta meg.

A Szörényi Éva-díjat az a színésznő kapja, aki az elmúlt évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színház közösségéért is feladatot vállalt. A 2019/2020-as évadban a szavazatok alapján a Szörényi Éva-díjat Udvaros Dorottya színművész kapta.

A Németh Antal-díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kaphatja meg. Az elismerést ebben az évben a társulat Pintér Szilviának, a teátrum ifjúsági programfelelősének és színházpedagógusának ítélte oda.

A Kulissza-díjat az előadások létrejötte érdekében legkiemelkedőbben dolgozó „háttérmunkatárs” kaphatja meg. Az elismerést az idei évadban Madácsi Béla díszítő és zenekari altiszt érdemelte ki.

A színházi élet nyáron sem áll meg, hiszen a társulat javában készül A kassai polgárok nyári bemutatójára, amelyre augusztus 16-án kerül sor a Gyulai Várszínházban, illetve idén Debrecenbe érkezik a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szuperprodukciója, a Csiksomlyói Passió.