Az egyedi rendezvényt a Szentendrei-szigeten található Tahitótfaluban rendezte meg a Magyar Családi Gazdaság és az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány. Az eseményre többek között a Bakonyból, Dunaszigetről, Bonyhádról, Gömörszőlősről érkeztek tanyán élő családok, de a Szentendre-Esztergom térségben külterületen gazdálkodó családok is nagy számmal vettek részt a programokon.

Az esemény kiemelt célja volt, hogy összehozza, bemutassa, és népszerűsítse a tanyán élő, gazdálkodó, termelő családokat, akik értékes ismeretekkel rendelkeznek életmódjuk, az őket ért kihívások, a környezeti hatások okán. A magyar hagyományos-tanyasi gazdálkodás múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a helyi termékek értékesítésének lehetőségeiről két tanya-fórumon, interaktív kerekasztal beszélgetés keretében osztották meg tapasztalataikat a résztvevők.

A találkozó célja volt továbbá az önellátás népszerűsítése, amely a balkon-kerttől, a kiskerten át a tanyasi gazdálkodásig a lehetőségekhez igazodva törekedett arra, hogy a látogatókat motiválja.

A rendezvény keretében a vendégek megkóstolhatták a magyar tanyákon termesztett kiváló magyar élelmiszereket, mint például a kecskesajtos szürke-marha hamburgert, kézműves réteseket, gyógynövényekből készült szörpöket. A programok között szerepelt az őshonos magyar állatfajtákból tartott vezetéses bemutató, ahol szürke-marhát, racka- és cigálya juhokat, őshonos magyar szárnyasokat, magyar ló- és kutyafajtákat ismerhettek meg az érdeklődők. A tanyasi, gazdálkodó lét mindennapjaihoz hozzátartoznak a mezőgazdasági gépek, melyek interaktív bemutatójában muzeális mezőgazdasági gépek és szerszámok kerültek bemutatásra. A rendezvényt hagyományőrző lovas bemutatók – fogathajtás, szekér-, málha- és ügyességi versenyek, táncház, népzene bemutatók is színesítették.