Pénteken ünnepélyes keretek között nyílt meg a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben látható Munkácsy-kiállítás. A legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény május 17-től november 10-ig tekinthető meg az m21 Galériában.

A most megnyílt kiállításon összesen 58 mű és közel 20 fotó szerepel. Megtekinthetjük Munkácsy festményeit, rajzait, tanulmányait, vázlatait, de a tárlaton találkozhatunk a legismertebb magyar festmények egyikével, az Ásító inassal (1896)is. Kiállításra került továbbá, három olyan kép is, amelyet eddig a nagyközönség még nem láthatott.

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője kiemelte, hogy sok szakember szerint vidéken az m21 Galéria a legkiemelkedőbb kiállítóterem, így bízik benne, hogy méltó otthona lesz a kiállításnak, továbbá kifejezte reményét, hogy a Munkácsy-kiállítás és a Zsolnay Negyed többi látnivalója és szolgáltatása kölcsönösen erősítik egymást.

“A szépség az, amire a hangsúlyt kívántuk fektetni a kiállításnak célja és súlypontjaként. Nagyon ritkán kötik össze ugyanis közvetlenül Munkácsy festészetét az esztétikummal, általában a képek tartalmáról beszélünk” – számolt be Boros Judit művészettörténész, a kiállítás kurátora. Hozzátette továbbá, hogy Munkácsynak olyan hihetetlen erős érzéke volt a formák, a színek a perspektíva, és a fény kezeléséhez, hogy szinte nem tudta azokat rosszul használni.

A kiállításon ingyenesen letölthető a VisitorGuide alkalmazás, melynek segítségével minden műalkotásról részletes leírást olvashatnak, vagy hallgathatnak meg a látogatók.

A kiállítás a hét minden napján hétfőtől vasárnapig 10:00 – 18:00 óra között látogatható.

Részletek: https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/munkacsy-a-zsolnay-negyedben