A Laookon Filmgroup gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának támogatásával, 2019. április 2-án megkezdődött Grosan Cristina: A legjobb dolgokon bőgni kell című első nagyjátékfilmjének forgatása. A Rainer-Micsinyei Nóra főszereplésével készülő filmben jelentős szerepet kap Huzella JúliaBányai Kelemen Barna és tíz év után visszatér a mozivászonra Hernádi Judit. A forgatókönyvet a rendező és a főszereplő közösen jegyzik. A legjobb dolgokon bőgni kell leghamarabb 2020-ban kerül a magyar mozikba. 

A legjobb dolgokon bőgni kell c. film főszereplője a harmincéves Maja, aki látszólag stabil párkapcsolatban, kiszámítható jövővel éli nagyvárosi életét. Barátjával (Bányai Kelemen Barna) végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból, készen állnak a felnőtt életre. Az egyik este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy egy rég nemlátott távoli rokon (Lőrinc Katalin) nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Maja kénytelen ottmaradni a halottal, mert a családból senki sem ér rá segíteni, még az anyja (Hernádi Judit) is lerázza. A halottszállítókra várva megérkezik Maja gyerekkori barátnője, Sára (Huzella Júlia), akivel már jó pár éve megszakadt a kapcsolata. Maja próbál megszabadulni tőle, de Sárának ez az első szabad estéje, s a fia születése óta eltelt egy évben nem mozdult ki otthonról. Telnek az órák, és az egyszerű eljárás – a halál rögzítése és a test elszállítása – egy végeláthatatlan, bürokratikus folyamatba torkollik, abszurd szituációkkal megspékelve. A halott és a rég elvesztett barát katalizátorként hat Majára. Rádöbben, hogy a csodálatosan stabilnak tűnő párkapcsolata ellenére nem boldog az új, felnőtt életében és végre készen áll döntéseket hozni. Bármilyen nehéznek is tűnik, eljött az ideje, hogy Maja változtasson.

A legjobb dolgokon bőgni kell c. film forgatókönyve olyan harmincas nőkről mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. Úgy élnek, mintha még mindig egyetemisták lennének: közös albérletben, üres hűtővel, éjszakai bulikkal, két óra alvással, másnapokkal. Szeretnék máshogy csinálni, mint az előző generáció, ugyanakkor menekülnek a döntések elől. A legjobb dolgokon bőgni kell, nem generációs kérdéseket fejteget, hanem hitelesen, őszintén és nagy adag öniróniával szeretné bemutatni a harmincas nők útkeresésének nyomasztó állapotát.

SZEREPLŐK

Rainer-Micsinyei Nóra, Huzella Júlia, Hernádi Judit, Bányai Kelemen Barna, Patkós Márton, Thuróczy Szabolcs, Takács Katalin, Friedenthal Zoltán

Rendező: Grosan Cristina
Forgatókönyvíró: Grosan Cristina, Rainer-Micsinyei Nóra
Producer: Stalter Judit
Operatőr: Győri Márk
Díszlettervező: Gelsi Zoltán
Vágó: Meller Anna
Gyártó cég: Laokoon Filmgroup