Immár a IV. Pajtaszínházi Szemle Budapesten

Fotó: Dr. Tóth Ágnes

Szombaton és vasárnap 19 megye egy-egy amatőr színjátszó csoportja, összesen 260 fellépő áll a Nemzeti Színház nagyszínpadára, felvillantva térségük hagyományait, szokásait, tájnyelvét és helyi legendáit.

A Pajtaszínház Program célja, hogy a helyi közösségek, kistelepülések lakosai az amatőr színjátszás útján közösségi élményekkel gazdagodjanak, és fellendítsék településük kulturális életét – mondta Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár a szemle megnyitóján. Hozzátette: a 2015-ben indított program ma már az egész országot átfogó, egyszerre felülről és alulró szerveződő mozgalommá kezd válni.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közös, vidéki amatőr társulatokat támogató kezdeményezéséhez eddig 81 település csatlakozott. Az idén csatlakozó települések 60 százaléka nem vagy csak alig haladja meg az 1000 főt. A legnagyobb lélekszámú település a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, mintegy 3100 lakosú Sajókaza, a legkisebb pedig a Veszprém megyei Németbánya, ahol 94-en laknak.

Ma már kimondható, hogy nem csupán nagy hagyományai vannak a vidéki amatőr színjátszásnak, hanem jelene is – hangsúlyozta Szedlacsek Emilia, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai szolgáltatások igazgatója. Hozzáfűzte: a program elsődleges feladata a közösségépítés, a közös alkotás tanulásának segítése.

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora kiemelte: a Pajtaszínházi Program részeként minden évben színészek, rendezők és drámapedagógusok mentorként segítik az amatőr színjátszó körök felkészülését a szemlére. Az idei szemlén a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatói figyelik az előadásokat, és látják el észrevételeikkel a fellépő amatőr színjátszó köröket.  Forrás: MTI