Megjelent a Stádium legújabb száma

854

A társadalmi és kulturális hírlap most is sokféle olvasnivalót tartalmaz, de ami minden megjelent írásban közös, az a magas színvonalon megírt tartalmas mondanivaló.
A lap vezércikke egy régen írt levél Ady Endre tollából, amely a – talán sosem felhőtlen – magyar román viszonyt szeretné a két nép számára nem csak elviselhetőbbé, de jóbarátivá tenni. A levél első megjelenési dátuma 1914. január 25 volt a Világ című lapban, de mondandója – nyilván a Stádium szerkesztősége ezért is tartotta fontosnak újra leközölni – azóta mit sem veszített aktualitásából.
Belelapozva az újságba nem térünk ki minden megjelent anyag méltatására, inkább önkényesen szemezgetünk a közölt írásokból. De amely írás nem kapott helyet ebben az ajánlóban, az éppen úgy figyelemre méltó és érdekes olvasmány lehet az olvasóink számára.
– Jó hír hogy a Stádium díj alapítása elérkezett ezen az ünnepélyes rendezvényen több százan vettek részt Százhalombattán. Az eseményről fél oldal terjedelemben olvashatunk a Százhalombattai Hírtükör nyomán.
– Egy regény filmadaptációjának sikere mindig nagy szakértelmet igényel a filmrendezőtől, de ennek ellenére sokszor mégsem tudja elérni a kívánt hatást. Amikor Gertler Viktor hozzányúlt Jókai Mór Az arany ember című művéhez, bizonyára ő maga is tisztán látta a megoldandó feladat nagyságát, de az 1962-ben készült film mind a szakma – s ami talán még fontosabb – mind a közönség elismerésében kiállta az idő próbáját. A két és fél oldalas írás Arany Lajos 2017-es Jókai-díjas tanulmányának első része, a második részt a lap a következő számban közli.
– Jevtusenko orosz költő 1971-es magyarországi látogatásáról szól Bakó Endre visszaemlékezése. Az egykor ünnepelt – ma már bizony jócskán elfelejtett – nemzetközi hírű költő látogatása nem csak a vele készült interjúban mondottak miatt érdekes, hanem azért is, mert itteni útját nem egyeztette az orosz és magyar pártvezetéssel, ami abban az időben komoly bűnnek számított. Persze a költőt nem vonták felelősségre, de magyar vendéglátóját a debreceni egyetem rektorát elérte a számonkérés és a miniszteri figyelmeztetés.
– Ha már a kommunista párt egykori mindenhatóságánál tartunk, sok érdekességet tartalmaz az egész oldalas Rákosi Mátyásról szóló cikk. Szinte meseszerű, ahogy a 264 tételből álló – jórészt személyes – irat együttes nemrégiben előbukkant, s ennek kapcsán nem csak az abban foglaltakat, de mozaikszerű részeket kiragadva, a kommunista diktátor jórészt szovjet száműzetésben eltöltött éveit is felvillantja az írás.

A lap mostani számát Bagi Iván, Fenyvesi Félix Lajos, Lajtos Nóra, Saitos Lajos és Tóth Sándor versei színesítik, a betűtengerben pedig Papp Károly grafikái jelentenek érdekes vizuális színfoltokat.
A hírlap megvásárolható az újságárusító helyeken 300 Ft-os áron.