Megállíthatatlan zuhanás

Vannak könyvek amelyek nem a főcselekményükkel, hanem a azzal a háttérrel válnak igazán érdekessé, amelybe a szerző a történést elhelyezi. Ez a könyv alapvetően egy krimi, de a bonyolódó szálak, fordulatok mellett, sokkal érdekesebb azt a közeget megismerni, melyben a leírtak megtörténnek.
Valaki lezuhan egy magas épület legfelső – tizenharmadik – emeletéről Brüsszelben, és természetesen szörnyethal. Mivel az épület az Európai Bizottság székháza, s mivel a szerencsétlenül járt férfi egy magas beosztású diplomata, a körülmények tisztázására nyomozás indul, s ezzel a feladattal Tóth Tamás magyar ex-hírszerzőt bízzák meg, aki utolsó napjait tölti már a testületnél. Első pillanatra sima öngyilkosságnak tűnik az eset, ahogy azonban Tóth indítékokat keresve egyre inkább beleássa magát az ügybe váratlan fordulatok egymásutániságával találja magát szembe. A végén persze minden kiderül, s egy jó krimi csattanóját vétek lenne most feltárni az olvasó előtt, annyit azonban elárulhatunk, hogy a főtisztviselő nem önszántából választotta a halálának ezt a módját.
Ennyit talán magáról a történetről, s most arról a háttérről, amibe a szerző ezt a furcsa gyilkosságot elhelyezte. Napjainkban vagyunk Brüsszelben, az Európai Unió egyik központjában. Olyan kép bontakozik ki előttünk melyet bizonyára eddig is sokan sejtettek, de ennek a regénynek a lapjain ez a feltételezés csak újabb megerősítést nyer. Unatkozó diplomaták, akik a keresett tengernyi pénzüket nem is tudják elkölteni, a hozzájuk beosztott női asszisztencia, mely nem csak képletesen, de sokszor szó szerint alájuk van rendelve, intrikus középvezetők, melyeknek legfontosabb céljuk egyre magasabbra kapaszkodni a hivatali ranglétrán. Egy egész hadseregnyi – alapvetően léhűtő – ember, akiknek legkisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy közös Európánk sürgető ügyeivel foglalkozzanak. Helyette, ahogy tudják – pénzük, státuszuk megvan hozzá – két végén égetve a gyertyát élvezik az életet, nem feledkezve el arról az általuk fontosnak tartott szempontról sem, hogy megtartsák – vagy éppenséggel még inkább lépkedjenek felfelé – elért pozíciójukat.
Amennyire jó a krimi, mint történet, annyira elkeserítő, elgondolkodtató – tisztelet a kevés kivételnek – azok személye, akik résztvevői az abban leírtaknak. Persze mondhatná bárki, hisz ez csak egy regény egy fantázia szülte alkotás, mégis érezzük, hogy alapjában véve nem téved nagyot a szerző, amikor keresztmetszetet rajzol arról a soknemzetiségű adminisztrációról, melynek feladata lenne a legjobb irányba állítani az európai népek, nemzetek sorsát. A könyvet elolvasva nem csak a miatt háborodhatunk fel, hogy valakit – aki szembefordult a korrupcióval – egyszerűen ki lehet lökni a tizenharmadik emeletről, de a miatt is, hogy mi is ezeknek a –tényleges, vagy közvetett – gyilkosoknak a kezébe tettük le a sorsunk. S egyre inkább úgy tűnik, ezzel a választásunkkal meglehetősen nagyot hibáztunk.
Tölgyesi Tibor

Szerencsés Dániel
A 13. emelet

21. Század Kiadó 2019
Ára: 3490 Ft