A budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum alapítója, a német házaspár, Irene és Peter Ludwig több mint 12 ezer műalkotást tudhatott magáénak. Ebbe az antikvitás korától kezdődően egészen a kortárs művészetig tartoztak remekművek. A gyűjteményből származó ajándékok és kölcsöndarabok világszerte 30 múzeumban láthatók, ebből 12 a házaspár nevét viseli, többek között a budapesti, a kölni, a bécsi és a pekingi intézmény.

A budapesti Ludwig Múzeumot – az első az egykori vasfüggönyön túl – 1989-ben alapították, miután 1987-ben létrehozták magyarországi alapítványukat. A budapesti intézménynek 70 nagy értékű nemzetközi műalkotást adományoztak és 95 művet helyeztek el letétbe, mellyel megalapozták a múzeum nemzetközi gyűjteményét és egyben létrehozták Magyarország első kortárs művészeti múzeumát. Az új múzeum első állandó kiállítása 1991-ben nyílt meg a Budavári Palota ’A’ Épületében, a Magyar Nemzeti Galéria rendezésében. A múzeum 1996-ban Kortárs Művészeti Múzeummá alakult és jelentős magyar anyaggal gyarapodott; 2005-ben költözött át a Müpába (korábban: Művészetek Palotája).

A múzeumot valamennyi átalakulásán és sikertörténetén keresztül 1993-tól a haláláig, 2007-ig, Néray Katalin művészettörténész-muzeológus vezette. A széleskörű nemzetközi elismertségnek örvendő, kortárs képzőművészettel foglalkozó szakember alapvetően meghatározó szerepet játszott és elévülhetetlen érdemeket szerzett a gyűjtemény létrehozásában, felépítésében, a múzeum koncepciójának kialakításában. Kiemelkedő munkásságát számos rangos díjjal és kitüntetéssel – Munkácsy-díj (1988), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (1998), Martyn Klára-díj (1999), Széchenyi-díj (2005) – ismerték el.

2007–2008-ban az intézményt megbízott igazgatóként átmenetileg Szipőcs Krisztina művészettörténész vezette.

2008–2013 között a múzeum igazgatója Bencsik Barnabás művészettörténész volt.

2013-tól a múzeum igazgatója Dr. Fabényi Julia művészettörténész.

Irene Ludwig a Mainzi Egyetemen folytatott történelmi és művészettörténeti tanulmányokat. Diákévei alatt ismerte meg Peter Ludwigot, akivel 1951-ben kötött házasságot. A házaspár a jövedelmező üzleten – a Monheim család birtokában lévő csokoládégyárakon – kívül minden percét a művészeteknek szentelte, a hatvanas évektől kezdődően az egyik legjelentősebb európai kortárs művészeti gyűjteményt hozták létre. Férje hirtelen jött halála után Irene Ludwig célja az volt, hogy beteljesítse Peter Ludwig életművét. 1998-ban létrehozta a Peter és Irene Ludwig Alapítványt, ezzel biztosította a gyűjtemény darabjait őrző múzeumok tartós anyagi biztonságát. Ezek közé tartozik a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum is, melynek nemzetközi vásárlásait és szakmai programjait rendszeresen támogatja az aacheni székhelyű alapítvány.

https://www.ludwigmuseum.hu/