Kép forrása: Szabad Tér Színház

Véget ért a három hónapon át öt helyszínen, összesen 120 produkcióval és programmal zajló nyári színházi évad, az öt nemzetközi társulatot, négy nagybemutatót, valamint a legkiválóbb hazai és nemzetközi sztárokat felvonultató idei Budapesti Nyári Fesztivál.

Programgazdagság és minőség tekintetében a fesztivált szervező Szabad Tér Színház most is igyekezett túltenni az előző évadok eredményein, és ez újra sikerült is. Bán Teodóra, a színház és a fesztivál ügyvezetője elmondta, hogy „A világklasszis sztárfellépőknek és a nagyon sokféle, eklektikusnak látszó, valójában érzékenyen átgondolt, de tudatosan felépített, minden korosztályt megszólító kínálatnak köszönhetően a Budapesti Nyári Fesztivál hazai közönsége mellett, évről évre egyre több külföldi látogatót vonz a Margitszigeti Szabadtéri Színpad programja, amellyel egész nyáron élénk turizmust generál a főváros számára. A fesztivál hosszát, volumenét, minőségét, műfaji sokszínűségét tekintve is egyedülálló módon szervesül Budapest és Európa kulturális kínálatába.”

A Margitsziget patinás színpadán idén is világsztárok sokaságát, a legkiválóbb hazai és külföldi operaénekesek, zeneművészek fellépését ünnepelte a közönség. José Cura, Cristina Pasaroiu, Rálik Szilvia, Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Pasztircsák Polina, Miklósa Erika, Marcelo Álvarez, Vittorio Grigolo, és a neves hegedűvirtuózok Nigel Kennedy, valamint Nicola Benedetti a San Francisco-i Ifjúsági Zenekar kíséretében igazán emlékezetes élményt varázsoltak az attraktív nyári színházi környezetbe. A Nemzeti Filharmonikusok immár hagyományos koncertjén Goldmark Falusi lakodalmát és Muszorgszkij örökzöldjét az Egy kiállítás képeit, Hamar Zsolt vezényletével élvezhették a nézők, amelyet a kiváló képzőművész, Cakó Ferenc homokanimációi tettek felejthetetlenné. A nagyszabású operák sorát Giacomo Puccini utolsó és talán legcsodálatosabb műve, a Turandot nyitotta meg, a nyár derekán pedig Mascagni és Leoncavallo párban járó egyfelvonásos ikeroperái a Parasztbecsület és a Bajazzók került színre a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével. Idén is folytatódott a népszerű Operagála világsztárokat felvonultató sorozata is Vittorio Grigolóval és az operairodalom legszebb áriáival, a sztár vendége, Sáfár Orsolya operaénekes volt. A nagyoperett műfaját idén Kálmán Imre operettje a Csárdáskirálynő nagyszabású, a Budapesti Operettszínházzal közös bemutatója képviselte Vidnyánszky Attila rendezésében, Bozsik Yvette koreográfiájával, Pfeffer Gyula karmester közreműködésével. Az előadást ősztől a Budapesti Operettszínházban lesz látható.

A táncművészet képviseletében valódi nemzetközi nagyágyúk érkeztek az idén: itt volt a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház sztártáncosaival és a klasszikus balett alapdarabjával, a Giselle-el, valamint a Compagine Hervé Koubi a mediterráneum népeiről szóló nagyszabású és szívmelengető tánctablójával, a Barbár éjszakákkal, majd két augusztusi estén a hagyományos és klasszikus táncokat ötvöző Grúz Nemzeti Balett, a Sukhishvili társulat a csak rá jellemző egyedülálló látványvilágú, hihetetlenül bravúros produkciójával.

A könnyűzenei szcénát idén a népszerű nemzetközi bulizenekar, a Pink Martini és a magyar zenei élet olyan meghatározó zenekarai, és előadói képviselték, mint a Margaret Island zenekar, az Anna and the Barbies a Heuréka Pop Orchestrával, az elektronikus zene éllovasa, a Zságer Balázs vezette Žagar formáció pedig első alkalommal erős vizuális látvány kiegészítéssel adtak koncertet margitszigeti színpadon. A sort a Budapest Bár és Fenyő MiklósCSÓKKOKTÉL” című fergeteges koncertjei zárták.

2018-ban a Városmajorban láthatta először a magyar közönség a nagysikerű Broadway-musical,a Bonnie & Clyde hazai ősbemutatóját Harangi Mária rendezésében. Augusztus 20-i nemzeti ünnepre a Szabad Tér Színház immár hagyományos ünnepi eseménnyel készült, a Tolcsvay-fivérek egy korábbi grandiózus művével, a Magyar Misével és egy, erre az alkalomra született ősbemutatóval Tolcsvay LászlóÚj Magyar Rapszódia”- val. Bán Teodóra ötlete alapján és rendezésében. A Magyar mise szólistái Miklósa Erika, Janicsák Veca, Gábor Géza, Sándor Péter és Szemenyei János, karmestere pedig Werner Gábor voltak.

A Városmajor sokszínű és bőséges, minden korosztályt és ízlést kielégítő koncertkínálatában     idén olyan nevekkel találkozhatott a közönség, mint Freddie, Palya Bea, a Cotton Club Singers, Vastag Csaba, a Náray Erika–Szinetár Dóra–Szalóki Ági trió, Kamarás Iván, a Magashegyi Underground Symphonic, Dés László, a Pál Utcai Fiúk (PUF), Geszti Péter és a Hiperkarma, valamint Vásáry Tamás és Rákász Gergely is nagy sikerű koncertet adott Budán a Városmajori színpadon.

A színházimádók megbízható nyári zarándokhelye, a most is kiválóan teljesítő városmajori színpad műsorán számtalan klasszikus bohózat, vígjáték groteszk és tragigroteszk, több zenés darab, és musical mellett – Valahol Európában, My Fair Lady – számtalan klasszikus is szerepelt, az Állami áruházzal pedig egy friss és új propagandaoperett is bemutatásra került. A Városmajori Színház idei kiemelt három estés bemutatója Fejes Endre romantikus drámája a Jó estét nyár, jó estét szerelem volt Hídvégi Nóra új rendezésében, amely izgalmas színpadi eszközökkel tette átélhetővé a történet végzetszerűségét. Augusztus végén pedig immár harmadik alkalommal tért vissza a Nyáry Krisztián féle megunhatatlan Így szerettek ők koncertszínházi előadása.

A Városmajori Színházi Szemlével kezdődő nyári színházi évadban, a nem budapesti teátrumok legjobb idei előadásainak seregszemléjén nyolc előadás vett részt: A tündérlaki lányok, a Tóték, az Állami Áruház, Az üvegcipő, A salemi boszorkányok, az Édes Anna, az Osztrigás Mici és a Black Comedy. A négy tagú és ezúttal csak nőkből álló szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogram előadásait, három előadást és öt színészt díjaztak.

Természetesen gyerekprogramokból sem volt hiány, hiszen a nyárnyitó Vakációváró Fesztivál és családi nap után minden szombat délelőtt gyerekeknek szóló előadások és programok várták a családokat a Városmajorban, vasárnaponként pedig a Margitszigeten. Az évad színes programpalettáján és műfaji sokféleségében minden korosztály megtalálhatta idén is a kedvére való, igényes kikapcsolódást nyújtó produkciókat.

További információ: www.szabadter.hu