Immár 27. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019”, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott. A zsűri összesen több, mint 3300 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 103 mű versengett. A díjakat 2019. november 5-én adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2019 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 28 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség, immár 27. alkalommal „Az Év Természetfotósa” pályázatot, amely névadó támogatója az idén is a Lenergy Magyarország Kft.

A zsűri „Az Év Természetfotója” kitüntető címet Máté Bence: Békacomb c. alkotásának adományozta.

„Az Év Ifjú Természetfotósa” címet Koncz-Bisztricz Tamás nyerte.

A pályázat utolsó fordulójába jutott 103 fotográfia látható azon a kiállításon, amely 2019. november 6. és 2019. december 31. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon.

A kiállított képeken QR kódok vannak. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón. 

Ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent „Az év természetfotói Magyarország 2019” című kötetbe is, amelyet a pályázat díjátadó ünnepségén – és egyben a kiállítás megnyitóján – mutattak be a közönségnek.

A Zsűri tagjai:

Dr. Kalotás Zsolt a zsűri elnöke, Fáth Péter elnök naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke, Dr. Kalotás Zsolt – természetfotós, Az Év Természetfotósa 2001 (a zsűri elnöke), Bánkuti András – Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, fotóriporter, Pulitzer-emlékdíjas, Heltai Csaba – National Geographic Magyarország magazin művészeti vezetője, Jakab Tibor – többszörösen díjnyertes természetfotós, Kármán Balázs – természetfotós, Az Év természetfotósa 1993, 1994,1996, 2000, Potyó Imre – Az év természetfotósa 2018, Selmeczi Dániel – Az Év Természetfotósa 2014, 2016