LÉLA SZEME – misztikus musical ősbemutató Újpesten

2019. április 4-én 15 és 19 órakor az UP Újpesti Rendezvénytér nyújt helyszínt a Léla szeme című misztikus musical ősbemutatójának. A darab rendezője: Szinovál Gyula, főszerepben Békefi Viktória.

A vak Léla Ardealt kedves, vidám természete és látnoki képessége miatt kedvelik a kisváros lakói. Gyűlölik és kirekesztik viszont azt az elátkozott, torz ifjút, akibe Léla beleszeret. A gyönyörű világtalan leány a fiú szeretetreméltó természetére figyel fel, nem pedig a számára láthatatlan rútságára…

A szerző, Kósa Zsolt, akit zenés színpadokról is ismerhetünk, hosszú évekkel a cselekmény megírása előtt már szeretett volna közérthető, mégis erős esztétikai töltéssel szólni arról, mennyire csak a kirakat hangsúlyos a világunkban. Az alkotók hisznek abban, hogy a váz a lényeg, nem a máz. Ezért szól egy vak lányról a történet. Ő az, akit nem befolyásol a külső csillogás, a harsány látszatfogalmakkal szemben a lényeglátás bölcsessége az, ami igaz érték.

A hitelességhez hozzátartozik, hogy a darab zenéjét Szepesi Rihárd írta, aki a Nem Adom Fel Alapítvány vak zenetanáraként folytatott hosszú éveken át hasznos munkát. Ma már szabadúszó zenészként elérte, hogy a nevéről a minőség és ne a vakság jusson eszébe az embereknek. A felvételek a szintén vak Miks Csaba speciális stúdiójában folynak. Cél, a fogyatékossággal élők helyzetének körüljárása, az ép társadalom toleranciájának erősítése, igényesen szórakoztató módon. Nagy hangsúlya van a tömegjeleneteknek, amelyekért Koch Boglárka Lilla felelős, aki nem csak kiváló táncos szaktudásával, de a jelenetek pszichológiai hátterére is érzékeny kreativitással dolgozik, lévén az is szakterülete.

A Léla szeme önálló cselekménnyel bír, nem adaptáció, és nem egy történelmi vagy legendás esemény feldolgozása. Ilyen szempontból ritkaságnak számít a hazai palettán. Hagyományok tekintetében talán a Shakespeare-i dinamika jellemző rá legjobban. A művészi megfogalmazás és a társadalmilag fontos üzenete mellett rendkívül izgalmas és fantáziadús világba visz minket az előadás. Fiktív helyen játszódik, de babonákkal teli, mitikus erdélyi vadregényes világ rajzolódik ki. A ma furcsán hangzó keresztnevek mind ómagyar nevek.

A Léla szeme zenei tónusa az európai, divatos musicalek populáris-komolyzenei hangzásvilágát vegyíti a magyar népzenei és western elemekkel. A romantika, misztikum és a krimi jelenléte az újkori kalandfilmek hangulatát idézi. Nehéz, de szép feladat ez a Szép Ernő Színház csapatának.

Szereplők:

Léla Ardeal: Békefi Viktória
Thrill Dan: Krajnik-Balogh Gábor
Folkus Maier: Kósa Zsolt
Roff Ardeal: Krizsik Alfonz
Enéh: Koncz Eszter
Keán Ardeal: Andorai Péter Krisztián
Ivor: Békefi László
Hohat Dan: Szepesi Richárd
Helka Oseus: Boldizsár Tünde
Mirtill: Bódi Beáta
Mályva: Sebők Liliána
Jonka: Ács Emese
Ajsa: Nádaski Dóri
Mosónő: Koroknay-Simon Eszter
Asszony: Bessenyei Emma
Öreg: Rékai Nándor

Írta: Kósa Zsolt
Zeneszerző: Szepesi Richárd Ricsosz
Koreográfus: Koch Boglárka Lilla
Rendező: Szinovál Gyula

Abi Merina Camacho, Fodor Barbara, Forró István, Papp László, Pincési Panni, Sebők Liliána, Sipos István, Szegedi Áron, Szinovál István, Szinovál Olivér, Koch Boglárka Lilla

Táncosok: Bor Klára, Koch Boglárka Lilla, Fehér Norbert, Szombati Tamás

Jegyrendelés: szinovalgyula@gmail.com
+36 70 953 6993 Szinovál Gyula, valamint a helyszínen