Legyetek jók, ha tudtok – a Pesti Magyar Színházban

A filmvászonról és zenéjéről is híres musicalt mutatta be a Pesti Magyar Színház 2019. január 11-én.

Az 1500-as évek Rómájában játszódó zenés színdarab Néri Szent Fülöp életét dolgozza fel. aki nem szabályok szerint éli meg a hitét, hanem puszta jósággal, és ezt tanítja a koldus gyerekeknek is. Ez azonban felingerli a sátánt, aki hatalmát látja veszélyben. Megindul a jó és a rossz küzdelme, melynek központjában Cirifischio, az éles eszű, melegszívű római utcagyerek áll.

„Ennek a darabnak nagyon sok vígjátéki eleme van, a gyerekek viccesek, kedvesek, természetesek – árulja el Nagy Viktor, Jászai Mari-díjas rendező. – Utcagyerekek, gátlástalanok és a maguk szegénységében szabadok is, hiszen alig van vesztenivalójuk. A korszak nem volt mentes az erőszaktól és a vulgáris kifejezésektől, az előadásban a gyerekeket ért igazságtalanságokból fakadó gondolatok és helyzetek váltakoznak komikus jelenetekkel.”

„Játszottam már papot, szentet is az életemben, de olyat nagyon ritkán, aki egyszerre humoros, lírai, finom és szociálisan érzékeny – mondja szerepéről a Néri Fülöpöt alakító Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. – Igazi öröm, szép feladat. Szeretem a figura humorát, játékosságát, bohócságát, amivel megpróbálja elkerülni a személyét övező, túlzó tiszteletet.”

A látványos díszletek között játszódó, mindenki által ismert dallamokkal kísért előadás korhű jelmezekkel és hiteles alakításokkal igyekszik közelebb hozni a XVI. századi mindennapokat a mai nézőhöz. Az előadást 8 éves kortól ajánljuk.

Főbb szerepekben: Eperjes Károly, Pavletits Béla, Gregor Bernadett, Végh Péter, Nemes Wanda.