Rendhagyó látogatást tett csütörtökön Pákh Imre a pécsi Munkácsy-kiállításon. A magyar–amerikai műgyűjtő beszélt a legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény érdekességeiről, amely november 10-ig látható a Zsolnay Negyed m21 Galériájában.

A gyűjtő kiemelte, hogy a teljes Munkácsy-életművet körülbelül 750 darabosra becsülik, amiből 100 képről semmit sem tudni és kb. 400 alkotás lappang, amelyekből időnként előbukkan egy-egy darab. Munkácsy különleges ilyen értelemben, hiszen majdnem úgy lehet gyűjteni, mint egy kortárs művész alkotásait, mivel állandóan jönnek új Munkácsy remekművek. “Nekem az utolsó két napban sikerült vennem két képet, ezzel a gyűjteményemben jelenleg 60 Munkácsy által festett olajfestmény, kb. 50 grafika, 6 más művész által Munkácsyról festett kép és 2 szobor található” – számolt be Pákh Imre a Zsolnay Negyedben tett látogatásakor.

Az említett gyűjteményből az m21 Galériában összesen 54 mű (festmények és grafikák) és 4 más művész által készített, Munkácsyt ábrázoló alkotás látható, valamint közel 20 fotó.

A műgyűjtő a pécsi tárlattal kapcsolatban kiemelte, hogy méltó helyre került a kiállítási anyag. Ez a 42. Munkácsy kiállítása, ezek közül a kiállítótér nagyságát illetően egyetlen hasonlítható a pécsihez, a szentpétervári Ermitázs.

A kiállításon ingyenesen letölthető a VisitorGuide alkalmazás, melynek segítségével minden műalkotásról részletes leírást olvashatnak, vagy hallgathatnak meg a látogatók.

Részletek: https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/munkacsy-a-zsolnay-negyedben