A Turay Ida Színház létrehozott egy projektet, mellyel a pedagógusok munkáját szeretné segíteni, ebben a számukra különösen nagy változásokkal járó időszakban, hisz a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben az oktatás nem állhat le, a diákoknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget.

Mostanra elkészült a „Vers Józsefvárosból” című filmsorozat három része, melynek első filmjében Petőfi Sándor ismert és kevésbé hallott verseiben gyönyörködhetünk. A másodikban „Trianon könnyei” címmel, a trianoni szerződés, a történelmi Magyarország kétharmadának elvesztéséről, máig élő traumájáról beszélnek a színház művészei. Versekkel, zenei feldolgozásokkal, visszaemlékezésekkel segítik a fiatalabb generációknak megérteni, mi is történt érzelmileg 1920-ban, s ennek milyen hatásai vannak a mai korra vetítve. A harmadikban részben pedig Ady Endre költészetének összetettségéről kaphatnak képet a tanulók, mindezt modern, igényes képi világban, mai köntösben, a közösségi médián keresztül. Ezek a részek a színház honlapján mindenki számára ingyenesen elérhetők, annak reményében, hogy a tanulók a neten keresztül, otthon egyedül nézve, hallgatva, talán egy-egy vers mondanivalója, lelkivilága jobban elér a szívükhöz, ezáltal hazánk kultúrájának ápolásához még nagyobb kedvet kapnak.

A projektben, olyan művészek közreműködnek, mint a Kossuth-díjas Hűvösvölgyi Ildikó, a kétszeres Jászai Mari-díjas Benkő Péter, Győri Péter, Sztárek Andrea színművészek és még sokan mások a Turay Ida Színház fiatalabb színészei közül.

A videók itt tekinthetők meg: