Viva Verdi! Idén a világ szinte minden operaháza és fesztiválja tiszteleg a nagy zeneszerző Giuseppe Verdi előtt, az ünneplőkhöz csatlakozik a Margitsziget Szabadtéri Színház is. Az olasz romantika legnagyobb zeneszerzőjének operaáriái, duettjei, kórusai és zenedrámáinak esszenciáját sűrítő nyitányai csendülnek fel korábban még soha nem hallott összeállításban a Margitszigeti nyárestében, a romantikus fák alatt. A pazar látvánnyal kísért zenés időutazás tolmácsolói a világ leghíresebb operaházaiban fellépő, elismert előadók: Arturo Chacón Cruz – tenor, Maria Grazia Schiavo – szoprán, Kálmándy Mihály – bariton. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és ÉnekkaraVezényel: Kocsár Balázs.

https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/verdi-galakoncert/

A romantikus zene vezéregyéniségének harmadikként komponált operájától, a Nabuccotól számítják zeneszerzői pályájának kezdetét, melynek sikere ugyan még főként a cselekmény jelképes aktualitásában rejlett, már zeneileg is kiemelkedő volt, hiszen Verdi művészetének jellegzetes, zenedrámába hajló körvonalai bontakoztak ki a dallamokban, a ritmikában és a nagyvolumenű tömegjelenetekben egyaránt. A darab harmadik felvonásában felcsendülő rabszolgakórus, melyet egyébként a margitszigeti zenélő szökőkút programjában idén is naponta kétszer hallhatunk, csak egyike a közel 200 éve töretlen sikerrel, gyakorlatilag szünet nélkül, világszerte a legnagyobb operaházakban újra és újra bemutatott darabokból ismert már-már slágerré vált szerzeményeknek. Ezek közül a Rigolettoból elhíresült La donna è mobile (Az asszony ingatag) valamint a Traviata legismertebb áriája, a Libiamo egyaránt felcsendülnek majd a gálán, a Don Carlos, A Szicíliai vecsernye, az Attila, A haramiák, Az álarcosbál, a Nabucco, az Ernani, az Otelló és az Aida mellett.

„Ez a műsor, amit a Margitszigeti Színház kérésére a kórussal, szólistákkal, zenekarral közösen állítottunk össze arra törekszik, hogy minél részletesebben mutassa be Verdi rendkívül sokszínű, tartalmas életművét, maradandó élményt nyújtva a nézőknek. Nem csupán különböző dalok hangzanak majd el a színpadon, hanem ez egy különleges válogatás lesz, amelyben a szerző két fő művéből, a Rigolettoból és a Traviataból több egymást követő rész is megelevenedik, Verdi dramaturgiai érzékét is megmutatva.”– mondta Kocsár Balázs, az Operaház főzeneigazgatója, az est karmestere, hozzátéve: sokszor és szívesen dirigál Verdit, hiszen fantasztikusan izgalmasnak tartja a szerzővel együtt végigjárni és megismerni azt az utat, ami a bel canto operák világából, a nagyon modern, a 20. század felé mutató operák irányába vezet.

A karmester immár több évtizede vezényel nyaranta a Margitszigeten. „Amikor az ember valamilyen előadásra megy, a környezet, ahova és ahogyan megérkezik, döntően befolyásolni tudja, hogy milyen hatású lesz a produkció. Én mindig arra törekszem, hogy olyan darabokat, olyan megszólaltatásban, színpadra állításban vigyünk a Margitszigetre, amelyek tudnak alkalmazkodni ehhez a csodálatos környezethez. Ez a Verdi gála esetében sem lesz másképp.”

A grandiózus zenei kínálatot nyújtó estén az énekkar három sztárvendéggel is kiegészül majd: a nagy operaházak vezető tenorjaként bemutatkozó, mexikói származású Arturo Chacón-Cruz-zal, aki 2018-ban már nagy sikerrel mutatkozott be a Margitszigeten a Rigoletto opera Mantovai hercegének szerepével; a Nápolyban született olasz szopránénekesnővel, a bel canto és romantikus operák szerepeiben sorban sikert aratott Maria Grazia Schiavo-val, valamint a Kossuth-díjas baritonnal, aki a Verdi operák szinte minden bariton szerepét birtokolva hódítja meg a hazai és a nemzetközi közönséget, Kálmándy Mihállyal.

A hangzáson túl látványban sem lesz hiány a nagyívű koncerten, ahol világszínvonalú zenekarral, kórussal, szólistákkal ünneplik majd a zeneszerzőt. Az operákat az eredeti bemutatók helyszínéül szolgáló színházi enteriőrökből összeállított képsorozattal fűszerezik, ezzel gondoskodva a teljes érzéki időutazásról. A zenés utazás látvány-vetítés tervezője Hubai Gergely.

www. margitszigetiszinhaz.hu