28.3 C
Budapest
hétfő, május 27, 2024
hirdetés

Verdi-ünnep – Nagyszabású gálára készülnek a Margitszigeten az Opera együttesei

A korszakos itáliai zeneszerző csaknem egy tucat operájának legszebb részleteiből állított össze ünnepi koncertet Verdi halálának 120. évfordulója alkalmából a Margitszigeti Színházzal partnerségben a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2021. július 23-án 20 órától hallható gálaest szólistái Maria Grazia Schiavo, Arturo Chacón-Cruz és Kálmándy Mihály, az Opera együtteseit Kocsár Balázs vezényli.

A Milánóban 1901-ben, 87 éves korában elhunyt Giuseppe Fortunio Francesco Verdi máig a világ operaházainak egyik legnépszerűbb és leggyakrabban játszott szerzője. Nevét és közismert dallamait azoknak se kell bemutatni, akik nem ápolnak közelebbi kapcsolatot az opera műfajával. Csaknem harminc színpadi művéből legalább egy tucat rendszeresen szerepel a dalszínházak repertoárján, ezek és a ritkábban hallható csemegék közül most a Don Carlos, a Traviata, a Rigoletto, A szicíliai vecsernye, az Attila, A haramiák, Az álarcosbál, a Nabucco, az Ernani, a Luisa Miller és az Aida fület gyönyörködtető részletei szerepelnek a gazdag programban. A Verdi-operák legjavából összeállított műsort egyedi vetítés kíséri, ami az egykori bemutatók pompás helyszíneinek látványát megidézve invitálja zenés utazásra a közönséget.

Az elmúlt években felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpad festői környezetében a Magyar Állami Operaház Zenekara gálahangversenyeknek is rendszeres közreműködője, az együttes itt ilyen minőségben legutóbb tavaly Rost Andrea és Piotr Beczała közös koncertjén kísérte a két kiváló énekest. Most a Verdi-ünnep egyik szólistája a klasszikus olasz operai hagyományokat képviselő neves szoprán, Maria Grazia Schaivo, aki a vezető európai operaházak, valamint a salzburgi és a ravannai fesztiválok visszatérő fellépője. Partnere a magyar közönség számára sem ismeretlen mexikói tenor, Arturo Chacón-Cruz, Plácido Domingo Operalia versenyének 2005-ös felfedezettje, aki a mantovai herceg szerepét már énekelte a Margitszigeten az Opera Rigoletto-előadásában. Schaivo és Chacón-Cruz, akik korábban a Római Opera Traviata-produkciójában dolgoztak együtt, ez alkalommal is szerelmes duettekkel várják a közönséget. A gálán a szólisták közt a házigazdákat Kálmándy Mihály Kossuth-díjas bariton, az Operaház Kamaraénekese és a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja képviseli, aki több mint fél tucat Verdi-szerepben aratott már nagy sikert itthon és külföldön. További szólistaszerepekben az Opera Énekkarának művészei – Bakó Antal, Döbörhegyi Diána, Irlanda Gergely, Tarnai Dávid, Tempfli Mária, Zsigmond Géza és Csiki Gábor karigazgató – lépnek a közönség elé. Az Opera együtteseit az gálán Kocsár Balázs, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója vezényli, aki harmincéves, nemzetközileg is számontartott pályafutása során Verdi majd egy tucat művét vezényelte már számtalan alkalommal itthon és külföldön.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
162FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb