Ünnep a mai nap, hiszen egy olyan lépést tettünk meg együtt, amely nem mindennapi! Nagyon sok csillogó szempár látóterébe került a Budapesti Operettszínház, és ők is bekerültek a színház látóterébe. Egyáltalán nem mindegy, hogy öt év múlva, hat év múlva tíz év múlva ülnek-e nézők a Budapesti Operettszínház nézőterén, illetve lesznek- e fellépői a Budapesti Operettszínháznak.  Ebben az igyekezetünkben,  hogy utánpótlást képezzünk mind a nézőtéren, mind a színpadon nagyon fontos hogy egymásra találjunk, megtaláljuk azokat az érdeklődő fiatalokat, akiket érdekel az a munka , amelyet mi végzünk , érdekel az a műfaj , amely iránt mi elköteleztük magunkat és ők maguk is  szívesen részt vesznek ebben a munkában, akár, mint nézők, akár, mint előadók”.-mondta Kiss-B. Atilla , a Budapesti Operettszínház főigazgatója, egyúttal a Tietek a színpad vetélkedő a zsűrielnöke a nagyszabású színházi megmérettetés döntőjén..

A Budapesti Operettszínház a nagysikerű La Mancha lovagja című musical máig ható üzeneteiből kiindulva pályázatot hirdetett az általános és középiskolai csoportok, drámatagozatok, valamint szakkörök részére Tiétek a színpad címmel.  A szervezők ( ötletgazda: Mészáros Éva) arra voltak kíváncsiak, hogy a fiatalok hogyan értelmezik a mű üzenetét: „A lélek csak az segít tovább” . Vajon mit tudunk kezdeni napjainkban a lovagi nemeslelkűséggel, tisztasággal, a lovagi eszményekkel?  A középdöntőn 11 csapat mérte össze a tudását a zsűritagok előtt 2022. november 14. és 17. között. A döntőre december 11-én került sor a Kálmán Imre Teátrum színpadán.

 A produkciókat a színház zsűrije: Kiss-B. Atilla főigazgató zsűrielnök, Szilágyi Enikő, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt színművészek értékelték.

A fiatalok előadását egy La Mancha lovagja keresztmetszet követte, a Budapesti Operettszínház művészinek előadásában: Füredi Nikolett, Gömöri András Máté, Kerényi Miklós Máté, Nádasi Veronika, Németh Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Vásári Mónika, Tassonyi Zsolt karmester zongorajátékával.  Így- mialatt a zsűri tagjai elvonultak, hogy meghozzák a döntést- a közönség a musical legszebb dallamaiban gyönyörködhetett: La Mancha lovagja, Olyan az egyik…, Csak ő a fontos, Dulcinea, Ő a gazdám, Kell egy Dulcinea, Aldonza dala, Az álom mit nem láttak még.

A Tietek a színpad vetélkedő díjazottjai:

-Az első különdíjat egy Visegrádi Termál Hotel**** Superior csoportos belépőjét a szálloda Wellness részlegébe az Őrségi Kistérségi Alapfokú Művészeti Iskola Szavak nélkül nevű csapata kapta, „A legegyedibb megközelítésért”.Felkészítő:  Czikora László,  Mentor: Szendy Szilvi.

– „A legösszművészetibb előadásért” járó különdíjat, amely egy csoportos állatkerti belépőt tartalmaz a Budapesti Állat- és Növénykertbe, a Szigetszentmiklósi Felsős irodalmi színpad kapta, a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata. Felkészítő pedagógusok: Szabó Lajter Enikő, Bujtor Xénia Georgina, Schüssler Boglárka, Mentor: Nagy Lóránt.

-A Magyar Nemzeti Múzeumba szóló belépőket „A legjobb csapatmunkáért” a Gádor színjátszó csoport nyerte. Gádor Általános Iskola, Felkészítő pedagógus: Szabados Mónika, Mentor: Szendy Szilvi.

„A középdöntőben nyújtott teljesítményhez képest legnagyobb szakmai fejlődésért” díjat vehettek át a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános iskola diákjai, akik a Csodák Palotájába látogathatnak el. Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola, Felkészítő pedagógus: Vígh Laura Mentor: Czikora László.

-A legjobb történet feldolgozás díját a BKV villamos remíz látogatásra az Inkvizítorok, vagyis a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola tanulói nyerték a Kispesti Gábor Áron Általános Iskolából. Felkészítő pedagógus: Sarmasági Andrea, Mentor: Kalocsai Zsuzsa.

A csapat is szeretett volna köszönetet mondani a mentoraiknak, akik bár nem tudtak jelen lenni, de Kiss-B. Atilla ígéretet tett rá, hogy a festményeket, amikkel a gyerekek készültek, eljuttatják a művészekhez.

– A Legérettebb színházi produkció elismerését a Piar Színpad kapta, a Váci Piarista Gimnázium csapata.  Felkészítő pedagógus: Bartáné Győrfi Marianna, Mentor: Kalocsai Zsuzsa.

– Főigazgatói különdíjban részesült a Legérettebb egyéni alakításért Kürtös Mátyás, aki a Piar Színpad előadásában Cervantest alakította. Az oklevélen túl meghívást kapott a La Mancha lovagja egyik előadására, melyet másodmagával az Igazgatósági Páholyból nézhet majd végig. Váci Piarista Gimnázium, Felkészítő pedagógus: Bartáné Győrfi Marianna, Mentor: Kalocsai Zsuzsa

-Megtalálták „napjaink ifjú La Mancha lovagját” is, a díjazott Németi Vilmosnak az operettszínházi előadás címszereplője, Homonnay Zsolt adta át az elismerős oklevelet. Kispesti Gábor Áron Ált. Iskola, Felkészítő pedagógus: Sarmasági Andrea,Inkvizítorok, Kalocsai Zsuzsa.

– A legjobb előadás a két különdíjat is elnyerő Piar Színpad lett (Váci Piarista Gimnázium, Felkészítő pedagógus: Bartáné Győrfi Marianna, Mentor: Kalocsai Zsuzsa, megosztva a Felsős irodalmi színpaddal. (Felkészítő pedagógusok: Szabó Lajter Enikő, Bujtor Xénia Georgina, Schüssler Boglárka, Mentor:Nagy Lóránt) – mindkét csapat a korábban meghirdetetteknek megfelelően teljes értékű előadásként mutathatja majd be előadását a Kálmán Imre Teátrumban. Második helyezett a Gádor Általános iskola színjátszóköre lett. Gádor Általános Iskola. Felkészítő pedagógus: Szabados Mónika, Mentor: Szendy Szilvi.

A Budapesti Operettszínház La Mancha lovagja című musicalja legközelebb 2023. április 13. és 17. között látható.