23 C
Budapest
szerda, június 19, 2024
hirdetés

Újra kopogtat a Likvidátor, a felszámoló

Fotó: Fekete Attila

Közel egy év kényszerpihenő után rögtön öt alkalommal is láthatja a közönség 2022. márciusban a Kettőspont Színház & Spirituális Ügynökség sikeres nyitóelőadását, a Likvidátor, a felszámoló című kortárs moralitásjátékot, Zoltán Áronnal, a Vígszínház Junior Príma díjas színészével a főszerepben.

A 2021 június 15-én bemutatott Likvidátor, a felszámoló című előadást az elsöprő siker ellenére sem tudták műsorra tűzni forrás hiány miatt. Most, márciusban azonban 5 alkalommal: 5; 6; 10; 19 és 20-án is láthatja a közönség a Ráday utca 39. alatt található Kettőspont Színházban, mely a kortárs, kísérletező színházak palettáját színesíti Ferencvárosban.„A darab írója és rendezője, Formanek Csaba a középkori moralitás műfaját gondolta újra, és helyezte mai környezetbe. Főhőse, a hóbortos Olivér egy napon elbizonytalanodik, hogy hány éves és hogy vajon van-e felesége. Közben álmaiban egy titokzatos alak, a Likvidátor látogatja meg, és listákat készít emlékeiről. Olivér útnak ered, hogy gyógymódot találjon háborgó tudatállapotára, és hogy megszabaduljon a nyomában lihegő felszámolótól.” – olvasható az előadás színlapján.

„Olivér személyében a posztmodern ember tragédiája elevenedik meg előttünk, akinek lehetőségei végtelenek, bármerre elindulhat, minden út haszna és a hátránya is látszólag előre tudható számára – ha rosszul választ, mindenre van terápia.” – meséli a darab főszerepét alakító Zoltán Áron.„ Van egy pont azonban, ahol mégiscsak rádöbben, hogy csak egy élete van, és azon belül is be van zárva egyetlen individuum korlátai közé. Bármerre indul, csak saját magával találkozik. A Likvidátor feje tetejére állítja az örök-kamasz-lelkű huszonegyedik századi ember világát. Lehet-e ebből jól kijönni? »Adjatok egy fix pontot és én kimozdítom a helyéről a Földet!« – mondta Arkhimédész ~2300 évvel ezelőtt – és a Likvidátorral való találkozás után válik csak igazán érdekessé ennek a pontnak a hiánya…”

A Likvidátor nemcsak témaválasztásában, hanem formai megvalósulásában is reflektál a posztmodern utáni világra. Nádas Péter Temetés című művében (1980) hangzik el a SZÍNÉSZ szereplő szövegeként: „Azt játszom el, hogy ezt a mozdulatot én teszem, ebben a pillanatban. Azt játszom el, hogy ezt a mondatot én mondom, ebben a pillanatban. És nem én vagyok-e, ha kimondom, ha megteszem, amit mások képzeltek rólam el? Ezt a hamisságot játszom. És ez is egy gondolat.” Formanek Csaba tovább gondolkodik művében, és a Kettőspont Színház családias terében új szempontok szerint vizsgálja saját magát, együtt a nézőkkel. Az életrajzi ihletésű színmű folyamatosan reflektál önmagára, elveszti saját fonalát… vagy kanalát… játszik idővel, térrel, jelenléttel, és a közönség észrevétlenül válik résztvevőjévé a különleges eseménynek.

„időkön, és tereken ugrálok át,
szebb világokat keresgélek,
a létezők a legjobbikát,
ez a mániám,
ambícióm és agresszióm és görcsöm” –
állítja a „sokszereplős monodráma” főszereplője, Olivér.

A szereplők a legkülönbözőbb irányból érkeznek, és ez a sokszínűség fontos részét képezi az előadás koncepciójának is, a moralitásjáték allegorikus szerepeiterősítve. Zoltán Áront, a Vígszínház tagját, a VerShaker YouTube-csatorna megálmodóját az író, rendező Formanek Csaba mellett olyan színészek társaságában játszik, mint a több sorozatból is ismert Bodor Géza, azŰrpiknik főszereplője, Takács Zalán, a Sziget-film címen elhíresült Free Entryfőszereplője, Pusztai Luca vagy Vajda Kristóf, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című film főszereplője. Mellettük fiatal színésztehetségek erősítik a Likvidátor színészcsapatát: Ács Emese, Gergelyfy Zsófia és Tóth András Dandó.

ZENE: Hoppál Mihály BassPoetry;
DÍSZLET: Debreczeni Imre;
RENDEZŐASSZISZTENS: Porubszky Ági, Döbrönte Zsófi és Perényi Luca;
ÍRTA és RENDEZTE: Formanek Csaba

A bemutató időpontja: 2021. június 15.

Legközelebbi előadások:
március. 5. 18h
március. 6. 16h
március. 10. 18h
március. 19. 18h
március. 20. 16h

helyszín: Kettőspont Színház & Spirituális Ügynökség 1092 Bp., Ráday u. 39. fszt. 1.

Az előadásra jegyek válthatók: http://ujalkotomuhely.jegy.hu

Az előadás ideje 2 szünettel 5 óra, az előadás előtt és a szünetekben a nézőteret klíma hűti.
További információ: http://ujalkotomuhely.hu

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
167FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb