Ismét ingyenes, nyári hangversenyt szervez a Fesztiválzenekar a budapesti Hősök terén. 2022. június 18-án egy Bach-szvit után a híres amerikai zeneszerző, Philip Glass darabjának európai bemutatóját hallhatja a közönség.

Európai bemutatóval készül a Budapesti Fesztiválzenekar szezonzáró, ingyenes, szabadtéri koncertjén. A budapesti Hősök terére június 18-án este öt év után visszatérő világhírű zenekar Bach igazi nyitánynak való 4. (D-dúr) zenekari szvitjét követően a kortárs amerikai zeneszerző, Philip Glass 2006-os darabját adja elő. A filmzenéiről is ismert Glass az indiai jógi, Srí Rámakrisna életét bemutató, nagyszabású oratóriumát Fischer Iván vezényli, magyar és külföldi énekesek mellett közreműködik a Cantemus Vegyeskar.

„Több évtizedes hagyomány a Fesztiválzenekar és Budapest életében szezonzáró, szabadtéri koncertünk, amelyet ismét a Hősök terén adhatunk. Tavalyi eseményünktől a járvány még sokakat távol tartott, de idén már újra a régi létszámú közönségre, több ezer emberre számítunk. Júniusi hangversenyünkre árnyékot vetnek a világunkban tapasztalható bizonytalanságok és a szomszédunkban dúló háború, ezért is hirdetjük Philip Glass oratóriumán keresztül Rámakrisna tanait, miszerint legyen bennünk szeretet mindenki iránt, mert »senki sem más, mint a többi«” – nyilatkozta Erdődy Orsolya, BFZ menedzser-igazgatója.

A 85 éves Philip Glass többször járt Indiában, és sokat tanult az ottani kultúráról. Az eddig csak amerikai koncerttermekben felhangzó oratóriuma az ország egyik legnagyobb spirituális alakja előtt tiszteleg, aki nemcsak az emberek, de a nagy vallások közel azonosságát is hirdette, miután a hinduizmus egyes ágainak megismerése után éveken keresztül teljes odaadással gyakorolta a kereszténységet és az iszlámot is, anélkül, hogy megtagadta volna saját vallását. „Mintha az indiai kultúra és spiritualitás alvó óriása – az ókori világ egyik legjelentősebb kultúrája – újraéledt és erőre kapott volna, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a modern időkben” – írta a szerző Rámakrisna jelentőségéről, akinek az utolsó hónapjait elbeszélő, az eredeti evangéliumi szöveg angol fordításán alapuló mű párbeszédekből áll: megjelenik a feleség, Sarada Devi (szoprán), a tanítvány, M (igazi nevén: Mahendranath Gupta, basszbariton) és az orvos, Dr. Sarkar (basszus) is, míg a jógit egy teljes vegyeskar személyesíti meg. Az oratóriumban Glass egy orgona regisztereiként használja a zenekari szólamokat. Motívumai hol keleties monoton nyugalmat árasztanak, hol érzékenyen reagálnak a szöveg tartalmára, legyen szó hurrikánról, vagy szél táncoltatta levelekről. Ahogy az ősbemutató egyik kórustagja fogalmazott: „Ez egy mélyen spirituális mű, amely, remélem, hosszú távon megtalálja közönségét a klasszikus repertoárban”.

Az oratórium szereplői között találjuk a koreai Sung-Hwan Damien Parkot (bariton), az Olaszországből érkező Maria Stella Maurizit (szoprán), illetve Szilágyi Szilárdot (tenor), Földesi Ildikót (szoprán) és Magyar Pétert (kontratenor).

BFZ SZABADTÉRI KONCERT

2022. június 18. 19:00
Hősök tere, Budapest
www.bit.ly/hosok22
www.facebook.com/events/428432009124377

Program:

Johann Sebastian Bach: 4. (D-dúr) zenekari szvit, BWV 1069
Pilip Glass: Tha Passion of Ramakrishna (Rámakrisna-passió)

Karmester: Fischer Iván

Szereposztás:

Maria Stella Maurizi (Sarada Devi) – szoprán
Sung-Hwan Damien Park („M”) – bariton
Szilágyi Szilárd (Dr. Sarkar) – tenor
Földesi Ildikó (Első hívő) – szoprán
Magyar Péter (Második hívő) – kontratenor

Kórus: Cantemus Vegyeskar