A folklór, a cigány folklór – tele van szebbnél szebb, bár fájdalmas énekekkel, amelyek segítenek dalba önteni a hiányt, a búcsút, a fájdalmat, és ezáltal gyógyítják a lelket. ’El nem múló’ címmel ezt a fajta életérzést, a halál misztériumát, ugyanakkor az élet szenvedélyes örömét és az elmúlással való szembenézést jelenítik majd meg a színpadon a Duna Táncműhely táncosai 2022. március 1-jén a Nemzeti Táncszínházban.

Mióta eltávolodtunk a természettől, az elmúlás nehezen feldolgozható számunkra, elviselhetetlen fájdalmat jelent, gyakran tabuként kezeljük. Holott tudjuk mindannyian, hogy a halál az élet elválaszthatatlan része. E misztikumot, a mulandóságot járja körül a Duna Táncműhely újelőadása, feloldást is keresve. 

A cigány folklórból táplálkozó produkció folyamán a néptánc és kortárs tánc nyelvénvarázsmondókák, énekek vezetik a nézőt, a hallgatót.

Az előadást átitatja a borzongás, az elmúlástól való félelem, a halál misztériuma, felfoghatatlansága, ugyanakkor az élet szenvedélyes öröme és az elmúlással való bátor szembenézés is, amiben az öröklét reménye rejlik.

A Duna Táncműhely – a produkciókra szerveződő műhelytípusú munka jegyében – rendszeresen hív meg vendégkoreográfusokat, akiknek alkotói világa közel áll a társulat művészeti megközelítéséhez, a néptánc ihlette kortárs tánchoz. Horváth Zsófia már többször is dolgozott a Táncműhellyel: az Álom, álom, kitalálom gyerekdarab társkoreográfusaként, a 2015-ös Madárasszonyok koreográfus-rendezőjeként, valamint a 2016-os a Körtánc egyik táncos előadójaként. 

Az El nem múló című előadást emlékül készült azoknak a barátoknak, mestereknek, családtagoknak, akik már nincsenek köztünk.  „Táncunkkal, dalainkkal üzenünk nekik: bennünk élnek tovább.”

A bemutató időpontja, helyszíne: 2022. március 1. 19.30, Nemzeti Táncszínház Jegyek elérhetők: https://www.jegy.hu/program/bemutato-el-nem-mulo-duna-tancmuhely-131295#programInfoTabAnchor