Fotó: Dömölky Dániel

Egy romantikusnak ígérkező, gyönyörű nyári estén semmi sem úgy történik, ahogy azt résztvevői megálmodták. Egy véletlen baleset ugyanis felrobbantja a kifinomult „la bella figura” hangulatot, és az este szürreális fordulatot vesz. Yasmina Reza magyar származású, világhírű francia írónő történeteiben úgy képes rámutatni hétköznapi problémáinkra, kapcsolaink fonákságaira, hogy az egyszerre vicces, mély, fájó és kegyetlen. Bella Figura című darabját Török Ferenc rendezésében 2021. október 22-én mutatják be a Pesti Színházban. Az előadásban Halász Judit, Kovács Patrícia, Radnay Csilla, Stohl András és Wunderlich József lép színpadra.

A Bella Figura a jelenkor hétköznapi problémáival szembesíti a nézőt, finom humorral a konvenciókhoz való viszonyunkat, a titkok, alibik kérdését feszegeti. „Ez a komédia rögtön egy tragédiával indul: az étterem parkolójában egyik főhősünk elüti a másikat az autójával, pont a születésnapost, akit aznap este a családja ünnepelne. Innen indul Yasmina Reza Bella Figura című drámájának története, hogy aztán meg se álljon a galaxis végtelennek tűnő abszurditásáig, közben rengeteg apró tévedéssel, félreértéssel, véletlen egybeeséssel szembesülünk. Szereplőink humora azonban komoly garancia a túlélésre” – meséli Török Ferenc, a magyarországi ősbemutató rendezője.

De mi is ez a „la bella figura”? „Az olasz stílus és kultúra eszménye, az imponáló megjelenés és a megnyerő fellépés. Valójában egy olyan köznyelvi kifejezés, amely összeköti a szépséget a modorral, de az udvariassággal, a nyelvvel, a gesztussal és a helyénvalósággal is… Végül is egy egész életfilozófia. Ennek köszönhetően minden olasz, társadalmi pozíciójától és vagyoni helyzetétől függetlenül, kifogástalanul öltözik és viselkedik. Ahogy állnak, mozognak, vagy akár csak ülnek: mindent végtelenül elegánsan és harmonikusan tesznek” – nyilatkozta Yasmina Reza egy interjúban.  Az írónő ebben a darabjában e mögé – a kívülről eszményinek tűnő – kép mögé betekintve fogalmazza meg középosztályra vonatkozó kritikáját. Egy kis baleset, egy véletlen találkozás elég, és a csodás festett vászon felfeslik, kibukkan az eltitkolt elégedetlenség, az elfojtott feszültség, az érzéketlenség, a magány, a kíméletlenség és a boldogtalanság, melyet aztán egy remek osztriga vacsora, két üveg finom pezsgő és egy marék hangulatjavító tabletta újra elfed.

További előadások: 2021. október 24., október 25., november 18., november 24., december 10., december 26.

Bella Figura

Pesti Színház

Boris: Stohl András
Andrea: Petrik Andrea / Radnay Csilla
Françoise: Kovács Patrícia
Éric: Wunderlich József
Yvonne: Halász Judit
Pincérek: Juhász Petra, Ötvös Bianka, Aranyi András Csaba, Nánási Attila

Díszlet: KHELL CSÖRSZ
Jelmez: FÜZÉR ANNI
Zene: BALÁZS ÁDÁM
Világítás: HLINKA MÓNI
Dramaturg: HÁRSING HILDA
Fordító: BOGNÁR RÓBERT
Súgó: JÁROLI HELGA
Ügyelő: EPERJESI ANIKÓ
A rendező munkatársa: EFSTRATIADU ZOÉ

Rendező: TÖRÖK FERENC

Színlap és jegyek: http://vigszinhaz.hu/Bella_figura