19.1 C
Budapest
vasárnap, június 16, 2024
hirdetés

Több ezer ember hangja, tapsa hirdette, hogy Összetartozunk!

Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A Budapesti Operettszínház szólistái, énekkara, zenekara és balettkara teltház előtt mutatkozott be a marosvásárhelyi sportcsarnokban és a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénában az Összetartozunk gála programsorozatának első két állomásán.

2020-ban, a Trianoni békediktátum aláírásának centenáriumi évében Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója indította útjára az Összetartozunk című programsorozatot, amely során az operett, mint a legnépszerűbb hungarikum hivatott kulturális hidat képezni az anyaország és elcsatolt területei között.A magyar nemzet egésze messze túlnyúlik az országhatárokon, közösségének egyben tartása közös feladatunk és örökségünk. A kulturális örökségvédelem aranytartaléka a határon túli magyarság, eszköze a nemzeti kulturális intézményrendszer.

Az gálaest folyamán a magyar operettirodalom legnépszerűbb szerzőinek, mint pl. Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Kacsóh Pongrácz örökzöldjei (Te rongyos élet, Odette belépője, Szép vagy Erdély ország, Szép város Kolozsvár, Szív duett, Vágyom egy nő után, Bordal, Mi kell a férfiaknak?, Szép a huszár, Hej, cigány, stb.) csendülnek fel a Budapesti Operettszínház szólistái: Fischl Mónika, Kiss Diána, Dancs Annamari, Bojtos Luca, Dolhai Attila, Vadász Zsolt, Peller Károly és Laki Péter előadásában. Közreműködött a Budapesti Operettszínház Énekkara, Balettkara, valamint Zenekara. Az est karnagya Pfeiffer Gyula, a teátrum főzeneigazgatója, koreográfusa Lénárt Gábor, szerkesztő-rendezője, Bori Tamás, háziasszonya a színház sajtófőnöke, Szabó Anett volt.

 „A színpadon egy különös technikai megoldást igénylő vizuális látványvilág vonzza be a nézőt, és emeli a dalszövegek mondanivalóját.” – fogalmazott az est szerkesztő-rendezője, Bori Tamás, kihangsúlyozva a közös kultúra, a közös nyelv összekötő szerepét az anyaország és a külhoni magyarság között. „Bárhol is vagyunk magyarok, fontos, hogy tisztességgel legyünk magyarok. Nekünk, művészeknek nem árkokat kell ásnunk, nekünk hidakat kell építenünk.” – foglalta össze a gála címének lényegét a rendező.

A Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója, egyben a gálaest karnagya, Pfeiffer Gyula legfontosabb vezérelve minden esetben a szerzői szándék kottahű megjelenítése. „Az Összetartozunk gála elnevezése és célja volt a gálarepertoár összeállításának legfontosabb iránymutatója. A magyar operettirodalom legnépszerűbb szerzőinek a magyar lelkületet, a magyar virtust és virtuozitást leginkább megjelenítő darabjaiból válogattunk.” – árulta el a főzeneigazgató.

A színpadi műsor hangulatát és pazar látványvilágát Somfai Péter műszaki igazgató és Bori Tamás rendező munkája, egy különleges vizuális élményt biztosító LED falrendszer emelte, amely általa zenekar, énekkar és a műsor szereplői a látványvilág egységes részévé váltak. Az est világítástervezője Bodor Ákos volt. A vizuális megjelenítés másik sarokkövét a gála eszmeiségét, nemzeti jellegét hangsúlyozó, látványos jelmezek adták. A színpadi megjelenést Jenei Petra jelmeztárvezető, a gála színpadi látványfelőse által összeállított 250darab öltözettette impozánssá.

Az esemény társszervezői és partnerei a Marosvásárhelyért Egyesület (Vásárhelyi Forgatag) és a Kónya Ádám Művelődési Ház, Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, valamint a Sepsi ReKreatív Rt. és a Sepsi SIC kosárlabda klub, az Alfa Sounds hang-, fény-, színpad- és rendezvénytechnika, produkciós menedzserei Szilágyi Fruzsina és Dancs Zsolt voltak.

Az Összetartozunk programsorozat nyáron Kolozsváron, ősszel Pozsonyban folytatódik.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
166FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb