Testközelben a közönséggel

Az érdeklődés és a lelkesedés határtalan, a lehetőség egyedülálló, a nyeremény egy életre szóló élményt nyújtó. A Nine musical rajongói az előadáson kívül is rendkívüli élményben részesültek az Operettszínházban.

A jegyértékesítő szervezők dolga, hogy minden este telt házak előtt gördüljön fel a függöny, s ebben a járvány sújtotta nehéz helyzetben minden promóciót meg akartak ragadni, hogy esténként kitehessék a telt ház – minden jegy elkelt táblát.
A Nine közönségtalálkozójának az ötlete azért is pattant ki a színház szervezőinek a fejéből, mert egyrészt ily módon is szerették volna elérni, hogy a rajongók kicsit közelebb érezzék magukhoz a teátrumot, másrészt pedig biztosak voltak benne, hogy egy ilyen nem szokványos esemény reklámként is jól fog jönni, ennek a nagyon várt musical előadásnak, s egyik vágyukban sem csalódtak. Az elképzelés megvalósulásához a Facebook oldalt hívták segítségül, ahol felhívás jelent meg: Várjuk nézőink fotóit, melyeket színházunkban a művészeinkkel készítettek! A kiírásban nem volt korlátozás, a játékban minden olyan fotó indulhatott, amely az Operettszínházban készült. A leggyorsabb beküldők – vagyis az első 200 – két személyre szóló meghívást kapott a szeptember kilencedikei sajtótájékoztatóra, ahol az újságírókkal együtt először tekinthettek meg részleteket a Nine című darabból, ismerkedhettek meg a szereplőkkel,az alkotó csapattól pedig első kézből értesülhettek a megvalósítás folyamatának kulisszatitkairól.
De az igazi nézői csemege csak a sajtótájékoztató végére jutott, ugyanis ekkor ismét fotós játék vette kezdetét. Zúgó méhkashoz hasonlított a színház folyosója, mindenki igyekezett egy jó képhez összeállni, egy autogrammot beszerezni, vagy akár csak egy kedves mosolyt begyűjteni azoktól a kedvenceitől, aki miatt esténként pirosra tapsolta a tenyerét előadások után. Aki pedig éppen nem fotókat készített, azok a találkozóra emlékeztető piros 9-es csillámtetoválással díszíthették magukat melyeket az Operettszínház csinos és ügyes kezű alkalmazottai percek alatt „felvarrtak” az igények szerint. A Közös csillámtetkó nem csak messziről mutatta meg, hogy hol is volt a boldog tulajdonosa, de szinte egy nagy családdá is forrasztotta össze – kortól és nemtől függetlenül, de azért elsöprő többségben voltak a hódolók között a gyengébb nem képviselői – a találkozón résztvevőket. Viszont nem csak a színház készült fel meglepetésekkel a találkozóra, a meghívott nézők között is voltak olyanok, akik transzparenssel, 9-es lufival vagy Nine pólóban érkeztek, sőt egy idős néni saját maga által készített, gyöngyből készült – szintén 9-es – kitűzőket hozott a darab szereplői részére ajándékba.

S az előbb említett jó hangulatú fotózkodásnak más célja is volt, mint egy emlék elkészítése, hiszen érdemes volt ezeket a képeket – itt már az volt a lényeg, hogy a kép valamilyen módon kapcsolódjon a Nine musicalhez – kiposztolni a közösségi oldalakra. A találkozóval tehát még nem ért véget a Nine bemutatóhoz kapcsolódó esemény, nagyszámú kép érkezett be a színház címére, rengetegen szerettek volna nyerni, az oldalakra feltöltött fotókkal. A Sors azonban kíméletlen, mert csak a legszerencsésebbnek adatott meg, hogy – sorsolás útján – kaphasson a Nine premierjére két belépőjegyet. Sőt, a nyertes igazi kiváltságként részt vehetett azon az előadást követő zártkörű partin is, ahol valóban kötetlen formában „fehér asztal mellett” első kézből kaphatott válaszokat az őt leginkább érdeklő kérdésekre.
Azonban a többi fotó is méltó helyre került, hiszen a színház egy digitális fotófal létrehozásával az épületben négy helyen is lehetőséget ad arra, hogy a rajongók akár a saját beküldött képüket, akár mások pályaműveit az előadások előtt, vagy a szünetekben megtekinthessék. Létrehozásukkal ezek a rajongói falak is azt segítik elő, hogy színész és alkotó, rajongó és közönség még közelebb kerüljön egymáshoz abban a varázslatos élményt nyújtó, a pillanat művészetének is hívott csodában, amit köznapi nyelven, csak úgy szoktunk hívni, hogy színház.
Tölgyesi Tibor
fotó: Tót Rózsa