Fotó: Radina Dace

Két első, két második, egy harmadik és két döntős helyezést is elértek a berlini TANZOLYMP nemzetközi balettversenyen az OPERA balettiskolája, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei, akik ezzel kiérdemelték a részvételt a rendezvényt záró gálán is. A Magyar Állami Operaház hat éve indult balettképzésében részt vevő fiatalok 28 ország 350 versenyzője közül értek el rendkívüli eredményeket.

Ruip Katica, 6. évfolyamos növendék, aki 2019-ben korosztályában ért már el első helyezést a TANZOLYMP-on, ismét a legjobb helyen végzett klasszikus balett kategóriában Ahattyúk tavából Odile variációjával és a Carmen-szvit egy részletével, míg modern tánc kategóriában Vetési Adrienn Blooming című koreográfiájával jutotta második helyig. A két elismerés mellett Katica három ösztöndíjat is elnyert a Berlini Állami Balettiskola, a Müncheni Zenei és Előadóművészeti FőiskolaBalettakadémiája és a Zürichi Táncakadémia kurzusaira.

Ugyancsak első helyezést ért el klasszikus balettkettős kategóriában Pollák Julianna Éva és Pásztor Júlia 2. évfolyamos növendékek párosa, akik Apúpos lovacska című balettből mutattak be variációkat. Második helyen végzett klasszikus balett kategóriában Bobvos Oliva 4. évfolyamos növendék, aki a Gajanéből és a Párizs lángjaiból táncolt szólót, míg a dobogó harmadik fokáig jutott ugyanebben a kategóriában, és próbatáncra kapott meghívást a Holland Nemzeti Balett Akadémiájára Porkoláb Cecília 6. évfolyamos növendék, aki A hattyúk tavából Odette variációját és a Paquita egy részletét mutatta be a rangos megmérettetésen. Tisztességes helytállásról tett tanúbizonyságot Bonecz Franciska Yuki 3. évfolyamos és Varga Lilla Emese 4. évfolyamos növendék is, akik komoly felkészülés mellett szintén bejutottak a döntőbe.

„Nagyon nagy most az érdeklődés irántunk, mindenki azt kérdezi tőlünk, hogy értünk el ilyen rövid idő alatt ilyen komoly eredményeket” – mondta a díjátadást követően Radina Dace a Magyar Nemzeti Balettintézet művészeti vezetője, Ruip Katica és Porkoláb Cecília felkészítő balettmestere. A Magyar Nemzeti Balettintézet hétfős csapatának rendkívül sikeres szerepléséért Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója köszönetet mondott a felkészítőknek, Radina Dacemellett Chernakova Olga, Kirejko Dmitrij Taraszovics és Vetési Adrienn balettmestereknek, Ókovács Szilveszternek, az OPERA főigazgatójának mindazért a segítségért, amit a növendékek kaptak, valamint a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kurátorainak és minden támogatónak, különös tekintettel a szülőkre, akik a gyerekekkel és mestereikkel izgulták végig az elmúlt napokat.

A február 17. és 22. között 19. alkalommal megrendezett berlini TANZOLYMP nemzetközi balettverseny célja, hogy mesterkurzusokkal, szemináriumokkal és versenyekkel segítse a fiatal táncosokat, nemzetközi pályájuk indulását, valamint a tánc népszerűsítését. Az évente a világ minden pontjáról csaknem ezer, 10 és 21 év közti fiatalt megmozgató eseményen számos tánckategóriában mérettetnek meg a táncos növendékek a klasszikus és a modern műfajokban. A gálát a legjobb produkciókból összeállító zsűriben idén 15 rangos szakember foglalt helyet, akik között a Berlini Állami Balett és a kijevi Ukrán Nemzeti Opera vezető szólistái mellett az amszterdami, bázeli, bécsi, berlini, lisszaboni, londoni, müncheni és zürichi balettegyüttesek iskoláinak igazgatói is képviseltették magukat.

A Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett 2016-ban azért hozta létre Magyar Nemzeti Balettintézet néven saját balettképzését, hogy a maga eszközeivel is népszerűsítse a tánc műfaját, hozzájáruljon a jövő magyar balettművészeinek, valamint a műfajt szerető és értő közönség kineveléséhez, továbbá lehetőséget teremtsen a gyermekeknek, hogy színpadi produkciókban, akár felnőtt, vezető táncművészek körében is számot adhassanak tudásukról. Az intézményt a Magyar Nemzeti Balett irányítása mellett Solymosi Tamás vezeti. Munkáját 2018 óta művészeti vezetőként segíti Radina Dace balettművész, aki immár 24 éve tagja a Magyar Nemzeti Balettnek, és visszavonulásáig több mint másfél évtizeden át volt az együttes szólistája.