28 C
Budapest
kedd, július 23, 2024
hirdetés

Születésnapi rendezvényekkel tiszteleg alapítója előtt a Zeneakadémia

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából nagyszabású programsorozatot szervez a Zeneakadémia 2021. október 9. és 22. között, Liszt Születésnapi Fesztivál elnevezéssel.

Az első napon a Régi Zeneakadémián az Auer Trió ad matinékoncertet, Schubert, Smetana és Liszt műveivel, este pedig Mūza Rubackyté litván zongoraművésznő, a 2019-es Bartók Világverseny egyik zsűritagja tart ugyanott lemezbemutató hangversenyt. Másnap a Zeneakadémia főépületének Átriumában Liszt Dante-élményeit tükröző plakátkiállítás nyílik 18 órakor – az itáliai költő-író idén 700 éve született –, amelyet irodalmi-zenei program követ a szomszédos Solti teremben Jászberényi Gábor színművész és Kiss Péter zongoraművész előadásában.

A Liszt Múzeum gondozásában több érdekesség lesz: október 13-án mutatják be az intézmény állományába újonnan bekerült autográf dokumentumok angol nyelvű albumát, a mesterrel kapcsolatos legfrissebb kutatásokat pedig két tematikát átölelő – egy magyar és egy nemzetközi – zenetudományi konferencia ismerteti. Előbbin, október 18–19-én Liszt és magyarországi kapcsolatai, valamint a 19. század második felének magyar zenetörténeti eseményei állnak fókuszban. Az angol nyelvű, október 21–22-ei ülésnapokon a külföldi Liszt-kutatás kiválóságai számolnak be legfrissebb kutatásaik eredményeiről, köztük Kenneth Hamilton, aki Liszt-lemezbemutató koncertet is ad. A múzeum jelenlegi, Vendégségben Liszt Ferenc Sugár úti otthonában című időszaki kiállítása Schöck Atala, Tatai Nóra és Szabó Ferenc János historikus koncertjével kapcsolódik a fesztiválhoz október 19-én. Október 15-16-án első alkalommal hangzik el Liszt összes szimfonikus költeménye a szerző saját négykezes átiratában: Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművész-házaspár évek óta készül arra, hogy ezt a kivételes koncertsorozatot ajánlja Liszt emlékének, egykori otthona mellett. Szintén különleges zenei élményt ígér Ránki Fülöp Liszt és Saint-Saëns műveiből összeállított zongoraestje.

A fenti események többsége a Liszt Ünnep részeként a Müpával közösen megvalósított program, támogatói pedig Liszt Ünnep mellett az olaszországi Albanói Liszt Fesztivál, Litvánia Nagykövetsége és Terézváros Önkormányzata.

A Zeneakadémia fesztiválját a hagyományosan Liszt születésnapján, október 22-én megrendezett koncert zárja a Nagyteremben, ezúttal a Cziffra György Emlékévvel együttműködésben. A Kossuth-díjas Balázs János zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara az együttes művészeti vezetője, Takács-Nagy Gábor vezényletével a 100 született Cziffra György 1956. október 22-i, nagy visszhangot kiváltott estjét idézi meg. A műsor középpontjában most is, ahogy 65 évvel ezelőtt, Bartók 2. Zongoraversenye áll, amely előtt Liszt Ferenc 3. Magyar rapszódiájával a Zeneakadémia első elnökére és névadójára emlékeznek az ünneplők, majd Brahms 2. szimfóniája zárja a koncert műsorát.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
169FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb