7.4 C
Budapest
kedd, április 16, 2024
hirdetés

Színészlegendák és A rendes lányok csendben sírnak újra a Vígstreamházban

A Vígszínház legendás színészeinek közreműködésével készült Monokli című előadás tekinthető meg 20201. április 3-án a Vígstreamházban. A darabot, amely elsősorban a magánélet visszásságait, hazugságait járja körül a kisgyermekkortól egészen az öregségig, Molnár Ferenc karcolataiból, novelláiból, publicisztikáiból és jeleneteiből állította össze Fesztbaum Béla. A Színházi világnap alkalmából tartott közönségszavazás alapján 2021. április 10-én pedig A rendes lányok csendben sírnak lesz ismét látható, Paczolay Béla rendezésében, Márkus Luca, Balázsovits Edit és Kiss Mari szereplésével.

A 2012-ben bemutatott Monokli című előadás 2013-ban rögzített felvételén a Vígszínház nyolc fantasztikus színésze – Halász Judit, Szegedi Erika, Venczel Vera, Harkányi Endre, Kern András, Lukács Sándor, Rajhona Ádám és Tahi Tóth László – látható, akik közül sajnos ketten már nincsenek közöttünk. Az április 3-i közvetítés így betekintést ad az idén 125 éves Vígszínház múltjának egy szeletébe is. A Fesztbaum Béla rendezte előadás Molnár Ferenc humoros és elgondolkodtató írásaiból, rövid párjeleneteiből állt össze. „2012-ben a Vígszínház nagyszínpadán A lovakat lelövik, ugye? címmel készült szinte az egész társulatot megmozgató előadás, de az igazán legendás vígszínházi nagy generáció éppen ráért, szabad volt. Nekem jutott az a rendkívül megtisztelő feladat, hogy rendezőként bennük gondolkozhattam. Több színdarab felmerült, de végül azt javasoltam, készüljön kifejezetten nekik egy szinte személyre szabott válogatás. Egy olyan színházi este, ami eddig még sohasem volt, ami csak az övék” – meséli a rendező, aki Molnár Ferenc színpadon ritkán vagy szinte soha elő nem adott jeleneteiből és a századfordulós Budapest közéletének kulisszái mögé hatoló publicisztikáiból válogatott.  Ezek a szövegek így együtt kizárólag a Monokliban hangzottak el. A játékos, szenvedélyes jelenetekben és humoros párbeszédekben ott lüktet Molnár Ferenc örök szerelme, a színház és a századforduló Budapestje, az imádnivaló, léha, korrupt, fényűző és koldusszegény város. A szereplők bravúros átváltozásokkal alakítanak hol hősszerelmest, hol primadonnát, tengerparton játszó kisgyereket, zugújságírót, csalfa feleséget és tetten ért férjet. „Ajánlom ezt az előadást mindazoknak, akik szeretnének szórakozni Molnár zseniális jelenetein, de ugyanakkor kíváncsiak egy ismeretlenebb Molnár Ferencre is, aki 100 évvel ezelőtti társadalmi látleleteivel ma is érvényesen elgondolkodtat, és képes torkunkra forrasztani a nevetést…” – emeli ki Fesztbaum Béla.

A Színházi világnap alkalmából a Vígszínház nézői szavazhattak, hogy a november óta a Házi Színpadról közvetített előadások közül melyik legyen ismét látható a Vígstreamház műsorán. A szavazatok alapján április 10-én Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című nagysikerű regényének színpadi adaptációját közvetítik, ami a női áldozatok sorsán keresztül meséli el a dunaszerdahelyi maffia történetét. A mozaikszerűen kirajzolódó cselekmény során rájövünk, a három szereplő – Hilda, Júlia, Erzsi – ugyanazoknak az eseményeknek az áldozatai, csak másféleképpen. Az előadás nemcsak felkavaró, hanem felszabadító és felemelő is. Erőt és bátorságot ad azoknak a nőknek, akik némán tűrték az erőszakot, akik nem merték felemelni a hangjukat, akik szégyenbe burkolózva éltek.

További információ: http://vigszinhaz.hu/musor/index.php

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
160FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb