A Vigadóban tartott sajtótájékoztató keretében hirdette meg 2022/23-as évadát a Szent István Filharmonikusok. A 68 éves művészeti múlttal rendelkező zenekar, a hazai komolyzenei élet kiemelt kategóriás együttese. A magyar kulturális életben gyermek- és ifjúságnevelő munkája egyedülálló nemzeti értéket képvisel, de minden évben rendez hagyományos klasszikus zenei programokat is.

A zenekar idén négy bérletprogrammal várja az érdeklődőket. 2005 óta a Müpában a Stephanus hangversenysorozat a zeneirodalom mesterművein, valamint izgalmas ritkaságain keresztül szólítja meg a közönséget. A koncerteket hazai és nemzetközileg is elismert karmesterek dirigálják – az idei évadban Antal Mátyás, Rajna Martin, Makovecz Pál, Vashegyi György vezényel. A bérlet programjain eddig több, mint 65.000 néző tekintette meg a klasszikus zenei előadásokat. Október 2-án Mahler: A panaszos dal című művének háromtételes eredeti változatának magyarországi bemutatóját is láthatják az érdeklődők.

1958 óta a Zeneakadémián évente 4 alkalommal ad koncertet a zenekar a Gaudeamus bérlet keretében. Hivatásos együttesként a Zeneakadémia 2013-ban történő újranyitása óta körülbelül 16000 fő látogatta a hangversenyeket. A sorozat megszólítja a középiskolás korú diákokat. A sorozatot látogatják a klasszikus zenét kedvelők, de cél, hogy felkeltse a középiskolás korosztály érdeklődését is a komolyzene iránt. A sorozat szerkesztésekor fontos szempont, hogy a hangversenyek témái érintsék a középiskolai tanulmányok anyagát, számos ponton kapcsolódjanak az irodalom, történelem, művészettörténet érettségi témaköreihez. Gondolatébresztő, a fiatalokat magukkal ragadó darabok kerülnek bemutatásra – idén többek között Lajtha 1950-ben íródott miséje, valamint Dubrovai László négy Petőfi dalciklusa, ami ősbemutató lesz.

A Téli bérlet koncertszériát 2014-ben indították a Pesti Vigadóban szintén 4 alkalmas sorozat keretében. A sorozat decemberben ünnepváró tartalommal várja előadásaira közönségét, majd tavaszig további hangversenyek kerülnek bemutatásra. A sorozatnak az impozáns Pesti Vigadó Díszterme ad otthont.

A Szent István Filharmonikusok Felfedezőútoncímű, 11 éve futó, rendkívül sikeres sorozatának célja: szociokulturális háttértől függetlenül, iskolaidőben, rendszeresen, magas minőségben, térítésmentesen minden zuglói fiatalhoz eljuttatni az értékes művészeteket (elsősorban a komolyzenét, emellett a táncot, a filmet, az irodalmat, a cirkuszművészetet, kivetített formában a képzőművészetet, építészetet stb.); megadni a lehetőséget a fiataloknak a művészetekkel való találkozásra, arra, hogy megszeressék a művészeteket, hogy közel érezhessék azokat magukhoz, hogy kulcsot kaphassanak a művészeti alkotásokhoz és ezáltal gazdagíthassák belső világukat. A legutóbbi alkalommal a Magyar Dráma Napja kapcsán kortárs balettet, filmvetítést, kortárs operarészletet is felvonultató 50 perces összművészeti előadás tekinthettek meg a XV. és XVI. kerületi iskolák diákjai.

A felnövekvő generációk 1997 óta látogathatják Pastorale hangversenysorozatot. A gyermekes családokat megszólító bérlet tavasszal négy hétvégén szombaton és vasárnap invitálja közös kulturális időtöltésre az érdeklődőket. A sorozatban rendszerint bemutatásra kerül egy opera, illetve valamely tájegységre jellemző népzene a tájegység néptáncaival. Továbbá rendszeresen épül előadás valamely zenekari hangszer köré, vagy kiemelt zeneszerző illetve évforduló tematikájára. A zenével egyéb művészeti ágakat ötvöző sorozat szerkesztő műsorvezetője Dr. Solymosi Tari Emőke. A sorozatot a Pesti Vigadó Dísztermében láthatja a közönség, az elmúlt 5 évben a Magyar Televízió rögzítette és műsorra tűzte az előadásokat. A sorozat negyedik előadásán júniusban a 150 éve született született Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékát mutatják be Horváth Gábor vezényletével.