A Cziffra György-emlékév részeként 2022-ben is nemzetközi sztárokkal és világhírű magyar művészekkel rendezik meg a Cziffra György Fesztivált február 14. és 27. között Budapesten. A programsorozat eseményeinek a Zeneakadémia, a Régi Zeneakadémia, a MOMKult, a Hegyvidék Kulturális Szalon és a Hegyvidék Galéria ad otthont, a Fesztivál kiemelt szponzora az MVM. A sorozatban olyan művészek lépnek fel többek között, mint Vadim Repin, Alexander Kniazev, Klara Min, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Káel Norbert, Tony Lakatos, Malek Andrea,a Hot Jazz Band, Sárközy Lajos és zenekara, Keller András és a Concerto Budapest, valamint a Fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János. A klasszikus zenei koncertek mellett idén is lesz Bárest, megnyílik két kiállítás, külön figyelmet fordítanak a fiatalok művészek fellépéseinek, a gálakoncerten pedig kiosztják a Tehetség-, Ifjú Tehetség- és Életműdíjakat. A Fesztivál eseményeiről bővebben a Cziffra100.com oldalon olvashatnak.

Robert Schumann zongoradarabokrajongóinak ajánljuk Klara Min dél-koreai zongoraművésznő február 14-i szólóestjét a Zeneakadémia Solti termében. Az előadó lemezeit világszinten is az élvonalba sorolják, Schumann műveiből pedig külön lemezsorozatot is indított.

Február 17-én a bécsi Cziffra Stiftung (Alapítvány) és a Cziffra Fesztivál fiatal tehetségeinek koncertjét hallgathatjuk meg a Hegyvidék Kulturális Szalonban, közreműködik: Jenny Gheorghita (hegedű), Kristina Miller (zongora), Vida Mónika Ruth (zongora).

Szólóestre készül Káel Norbert zongoraművész február 20-án. A Cziffra György tiszteletére rendezett koncert a rögtönzés és a megkomponált zene fúzióján alapul. A művész a klasszikus repertoár emblematikus műveit szűrte át saját világán, hogy egyszerre nyújtson nosztalgikus és felfedezésekkel teli élményt – A koncerten nagy szerzők művei kerülnek új megvilágításba a Cziffra Fesztivál bölcsőjében, a MOMKult Kupolatermében.

A Kárpát-medence népzenéje olyan csodálatos világ, amelyben minden ember talál szívének, lelkének tetsző dallamokat. Pál István Szalonna és Bandája többek között a wales-i herceget is elkápráztatta muzsikájával a palota meghívására, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a zenekar bejárta a világot, megmutatva számos helyszínen a magyar népzene ősi erejét.  Koncertjükön tér-és időbeli zenei utazásra invitálják a közönséget a csángók muzsikájától egészen az új stílusú verbunkosokig február 24-én a MOMKultban. A koncerten rendhagyó módon két klasszikus zenész is közreműködik: Banda Ádám (hegedű) és Balázs János (zongora).

A romantika aranykorát idézi fel Balázs János partnereivel a Zeneakadémián: nemzedékük legkiválóbb orosz világsztár szólistáival, Vadim Repin hegedű- és Alexander Kniazev csellóűvésszel közös kamarakoncertjükön többek közt Csajkovszkij a-moll zongoratriója hangzik el február 22-én. „Ha Csajkovszkij zenéjét szeretnénk leírni, szinte az egész világot kell belefoglalnunk egyetlen mondatba: gyönyörű líraiság, szenvedélyes kifejezőerő, ragyogó színek, a klasszikus európai érzékenység és az összetéveszthetetlen orosz karakter elegye” –vallják a művészek.

A Cziffra Fesztivál visszatérő programja a Bárest, amely megidézi Cziffra György életének azon korszakát, amikor a kiváló zongoraművész bárokban és éjszakai lokálokban zongorázott – legendásan. A pesti éjszakai élet ezerszínű és végtelen zenei világát varázsolja elénk a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea csodálatos énekével és Bősze Ádám korabeli anekdotáival február 25-én a MOMKultban.

„A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak” – mondta egykor Liszt. És ez így igaz: aki bejut a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny élő fordulóiba, az már bátran álmodhatja a legnagyobbakat. 2021-ben az olasz Giovanni Bertolazzi második helyezést ért el a rangos nemzetközi versenyen, a Cziffra Fesztivál pedig különdíjjal ismerte el a fiatal művészt, aki február 26-án délelőtt ad hangversenyt a Régi Zeneakadémia Kamaratermében a matinékoncert-sorozat keretében.

 „Ismerik azt, amikor három jazzlegenda beszélget? Csakhogy ez most nem vicc.” Minden évben különleges hangsúlyt kap az improvizáció a Cziffra Fesztivál programjában. Idén sem lesz ez másként! Február 26-án Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, három különleges zenei személyiség, az improvizáció nagymesterei játszanak együtt a Zeneakadémia nagytermének pódiumán. Itt bármi megtörténhet: szerencsés véletlenek, tudatos és tudattalanul felbukkanó ötletek vezetik a zenészeket és a közönséget. Évek alatt megszerzett mesterségbeli tudás és a pillanat ereje találkozik rögtönzés közben.

A legkisebbekről sem feledkezik el a programsorozat: a cél, hogy kíváncsivá tegyük a füleket! A MOMKult Kupolatermében Eckhardt Gábor hangszerbemutató koncertjére várjuk a gyerekeket és családjaikat február 27-én délelőtt Mitől zong az ora? címmel.

A Fesztivál programja gálakoncerttel zárul, ahol 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György Fesztivál rangos díjait. Ezt követően elhangzik Liszt Ferenc két zongoraversenye és kétzongorás versenyműve egyetlen szólista, Balázs János zongoraművész előadásában – így talán nem túlzás zenetörténeti jelentőségűnek és rendkívülinek titulálni a Cziffra Fesztivál február 27-ei gálaestjét, amelyen Keller András vezényli a Concerto Budapest zenekarát.

Két kiállítás is nyílik a Fesztivál keretében. A MOMKult Reich Károly Lépcsőgalériában a senlis-i Saint Frambourg Kápolna építészeti és fotogrammetrikai felméréseinek rajzaiból láthatunk válogatást. A Hegyvidék Galériában Dóra Ádám és Koszorús Rita tárlatának kísérőrendezvényeként zenés tárlatvezetést tartanak, amelyen Oláh Vilmos gitárművész improvizációját hallgathatják meg az érdeklődők. A kiállítás kompozíciói elsősorban építészeti és tájfestészeti elemekből épülnek fel, a természet motívumaiból, valamint strukturális mintákból, töredékekből hoznak létre izgalmas faktúrákat.

A Fesztiválról és Emlékévről:

„Cziffra György szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok – szó szerinti és átvitt értelmű – átlépéséből táplálkozott. A műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. Ezt idézzük fel évről évre a Cziffra Fesztiválon. Boldog vagyok, hogy idén is kiváló művészek fogadták el meghívásunkat első szóra. Nagy öröm számomra, hogy mindig új és megismételhetetlen, igazi fesztiválprodukciók jönnek létre a mesterre emlékezve. Hálás vagyok támogatóinknak, hogy mellettünk állnak, és ismét lehetőségünk van segíteni fiatal tehetségek indulását.” (Balázs János művészeti vezető)

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az Emlékév a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. 

A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Az eseményekről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.