Világhírű operaénekesek bensőséges hangulatú ária- és dalestjeiből indít útjára új sorozatot 2022-2023-as évadában a Magyar Állami Operaház. A sorozat nyitóestjén Simon Keenlyside 2022. október 16-án az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében lép fel, ezt követően október 30-án Ildar Abdrazakov az Operaházban áll a közönség elé.

Schubert, Debussy, Duparc, Poulenc és Fauré művei mellett Vaughan Williams Öt misztikus dala is felcsendül Simon Keenlyside október 16-án, 19:30-kor az Eiffel Műhelyházban kezdődő áriaestjén. A készeres Gramophone-díjas brit baritonnyolcévesen került a cambridge-i Szent János Kollégium kórusába, majd egy zoológiai tanulmányokba tett kitérő után a Királyi Északi Zenei Egyetemen szerzett énekművészi diplomát. Közel 35 éves pályafutása során fellépett szinte minden kontinens jelentős dalszínházban, Londontól Tokióig, New Yorktól Sidneyig.

A neves bariton 2014-ben már adott koncertet Budapesten az OPERA Zenekar közreműködésével, most ugyanakkor Malcolm Martineau skót zongoraművész társaságában lép a közönség elé. Az összeszokott előadópáros több évtizede ad közös dalesteket, Brahms, Schubert, Schumann és Richard Strauss dalaiból három lemezük is megjelent. Martineau emellett napjaink egyik legfoglalkoztatottabb közreműködője zongorán, napjaink olyan vezető énekeseinek tucatjaival lépett fel vagy adott ki közös lemezt, mint Angela Gheorgiu, Elīna Garanča, Bryn Terfel vagy Sonya Yoncheva. Munkásságáért 2016-ban a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé avatták.

Csajkovszkij, Glinka és Rahmanyinov dalai mellett Mozart-, Rossini- és Verdi-áriák is szerepelnek Ildar Abdrazakov október 30-i áriaestjén, immár az Operaházban. A nemzetközi operaélet egyik legfoglalkoztatottabb basszistája az oroszországi Baskíriában született, zenei tanulmányait is az Ufai Állami Művészeti Intézetben végezte. Számos orosz zenei verseny megnyerését követően a Maria Callas Nemzetközi Televíziós Énekverseny hozta meg számára a nemzetközi ismertséget, aminek eredményeként 2001-ben a milánói Scalában is bemutatkozhatott. Azóta a világ szinte minden vezető operaházában kivívta a közönség elismerését Los Angelestől New Yorkon át Washingtonig, Londontól Párizson és Bécsen át Moszkváig, opera-, dal- és oratóriuménekesi produkcióit számos felvétel őrzi. Gazdag basszus-basszbariton repertoárjának emblematikus szerepei közé tartozik Don Giovanni, Leporello (Don Giovanni), Figaro (Figaro házassága), Attila, II. Fülöp (Don Calros) és Don Bartolo (A sevillai borbély), akiket operaházi zongorás koncertjén ugyancsak mind megidéz majd.

Zenei partnere az esten a georgiai (grúz) Mzia Bachtouridze, aki a Moszkvai Konzervatórium elvégzése óta csaknem három évtizede dolgozik a milánói Scala korrepetitoraként, és ebben a minőségében a kortárs operaélet csaknem minden kiválóságával dolgozott már, dalestjein pedig tucatnyi neves operaénekest kísér, köztük a Sztárestek zongorával sorozat részeként 2023. január 29-én ismét Budapestre látogató Ramón Vargast is. Ezt megelőzően ugyancsak a Sztárestek zongorával koncertek keretében lép fel 2022. november 20-án a legendás Wagner-díva, Waltraud Meier és az ígéretes fiatal bariton, Samuel Hasselhorn, akiknek Joseph Breinl lesz zenei partnere, míg a sorozatot Julija Lezsnyeva orosz szoprán koncertje zárja 2023. június 4-én, aki Pavel Nersessian zongoraművésszel lép fel közösen.