Rokonlelkek évenkénti találkozóhelye a Magyar Sziget

Két évtizedes múltra tekint vissza a nemzeti érzelmű fiatalság kedvelt rendezvénye a Magyar Sziget. Idén is egy ikonikus helyen, Ásotthalmon kerül megrendezésre, arról pedig, hogy minden remekül sikerüljön s minden idelátogatónak maradandó élményt nyújtson Spigut Tamás főszervező és csapata gondoskodik.

Kezdjük talán a múlttal. Mióta van Magyar Sziget, illetve annak idején mi indokolta az elindítását?
Idén kerül megrendezésre a tizenkilencedik ilyen néven futó rendezvényünk, de mivel a koronavírus miatt is kimaradtak évek – helyesebben egy teljesen kimaradt, egy pedig 500 főben limitált létszámmal zajlott – elmondhatjuk, hogy az évenkénti rendezvénysorozatunk már húsz éve várja a látogatóit.
Annak idején – 2001-ben – a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében valósult meg az első, a HVIM-nek az elnöke akkor Toroczkai László volt.
Célunk kezdetektől a nemzeti öntudat építése, erősítése, megtartása volt a magyar fiatalság számára, és természetesen ez a célunk mind a mai napig teljes mértékben megmaradt. A Szigeten megjelenő fellépő zenekarok között is egyre inkább megtalálható az a nemzeti elkötelezettség, amit mi is képviselünk, ami örvendetes változás, mert míg két évtizede, csak néhány ilyen együttes volt, ma már egyre többen nyíltan is felvállalják a magyarságuk és kereszténységük melletti kiállásukat. Konkrét példát mondva, az egyik legnagyobb idei fellépőnk a Kowalsky meg a Vega is önmagát egy keresztény nemzeti formációnak definiálja.

Évtizedek óta párhuzamosan futnak a budapesti Sziget Fesztivállal, velük mi a viszonyuk?
Mi egy teljesen más értékrendet képviselünk, s tulajdonképpen egy alternatívát szerettünk volna nyújtani annak a fiatal rétegnek, akik amellett, hogy szórakozni akarnak, egy olyan közegben érzik jól magukat, amelyben az ő életvitelük, elvárásaik vannak elsősorban jelen. Természetesen az összehasonlításban az anyagi lehetőségeink kezdetektől fogva hatalmas különbséget mutatnak, de mi mégis húsz éve működünk, fennmaradtunk, és idén is itt leszünk Ásotthalmon, hogy a nemzeti érzelmű fiatalok igényeit kielégítsük.

Az önök rendezvényének megvalósításához honnan van anyagi fedezet?
Minden nagyobb fesztiválnál – így szerencsére a mi esetünkben is – a háttérben vannak olyan támogatók, szponzorok, akik elő tudják teremteni a megrendezéshez szükséges anyagi és eszközi segítségeket.
Toroczkai László a Mi Hazánk elnöke parlamentbe kerüléséig Ásotthalom polgármestere volt, így mind a helyi önkormányzattól, mind az említett párttól – annak ellenére, hogy hangsúlyozni szeretném, hogy ez nem egy pártrendezvény – megkapjuk a szükséges segítségeket. Ugyanakkor több italcégtől anyagi és eszközi támogatást is kapnak a fesztiválok, így mi is.
Itt említem meg azt is, hogy az ez évi fesztiválnyereséget teljes egészében a jövő évi jubileumi huszadikra fogjuk fordítani, hogy azt aztán igazán méltón meg tudjuk majd ünnepelni.

Visszatérve a mostanira, milyen programok várják az idelátogatókat?
Az idei az első olyan évünk, amikor szeretnénk kihúzni a Fesztivált a rock skatulyából – hiszen ma már csak a nemzeti rockkal nem igazán tudjuk megszólítani a fiatalokat – ezért a kisszínpadunkon lévő diszkó a 80-as 90-es évek slágereit fogja előtérbe helyezni, ami egy egész más műfajt is felvillant azok mellett, amik eddig megtalálhatóak voltak a Magyar Szigeten. A szokásos esti koncertek mellett így ott lesznek a hajnalig tartó diszkók, mint új színfoltok.
De nem csak zenét kínálunk, hiszen meg lesznek tartva a szokásos kerekasztal beszélgetéseink, és lesznek érdekes előadások például a hagyományőrzésről vagy könyvbemutatók is. Mindezek természetesen részletesen megtalálhatók honlapunkon, a magyarsziget.hu-n.
Emellett kicsit kimozdulva a fesztivál területéről – ez is újdonság lesz a szervezett programok között – mindennap szervezni fogunk egy-egy emléktúrát, amikor busszal bejárjuk Ásotthalom nevezetesebb helyeit, megismerkedve a helyi kulturális értékekkel.

Magának a fesztiválnak milyen terület ad otthont?
Ebben van önkormányzati és magánterület is, még a nagy erdei pihenőpark is össze lesz nyitva ezekkel a területekkel. A négynapos rendezvényre több mint tízezer embert várunk, amire minden esély megvan, hiszen mind Ásotthalmon, mind a közeli Mórahalmon le vannak már kötve a szálláshelyek azon fesztiválozók számára, akik hozzánk el szeretnének jönni. Lassan a fesztivál területén lévő kemping is kezd megtelni, így a közelben nyitnunk kellett egy másik kempinget is, hogy a szállásigényeket ki tudjuk elégíteni. A kempingekre nincs elővásárlási lehetőség, az oda szóló jegyeket a helyszínen, érkezési sorrendben lehet majd megvenni. Ezekre a helyekre jó pár száz sátor el fog férni, de ha valakinek ez nem megfelelő, egy-egy távolabbi szállodában, panzióban találhat még helyet, bár ezek teljesen más árfekvésűek.

Egy ilyen rendezvény sikeres lebonyolításához, nem csak tervek, elképzelések szükségesek, de egy stáb is, ami ezeket megvalósítja. Kikből fog állni azt önt segítő csapat?
Ha a vendéglátás részét szem számítom, akkor is legalább egy 40-50 fővel fogunk együtt dolgozni, amibe beletartoznak a jegyellenőrzőktől kezdve a biztonságra ügyelőkön át nagyon sokan. S ha már ez szóba került, a vendéglátásról is elsősorban a Magyar Sziget gondoskodik, pontosan azért, hogy az itteni árak se szabaduljanak el. Ami más helyszínekről manapság nem mondhatunk el, de igyekeztünk mind a belépőjegyek, mind a vendéglátói árakat úgy kialakítani, hogy azok megfizethetőek, pénztárca barátok legyenek. Például úgy tervezzük, hogy egy korsó sör ára 700-800 Forintnál kezdődjön s a féldeci tömény is 1000 Ft környékén induljon. A mi célunk nem a minél nagyobb anyagi nyereség, hanem a kezdetek óta megfogalmazott célok lehetőségének eljuttatása, megismertetése, minden magyar fiatal számára. Mindenkit szeretettel várunk, s ígérjük nem fogunk csalódást okozni egyetlen hozzánk ellátogató fesztiválozónak sem!
Tölgyesi Tibor