19 C
Budapest
hétfő, május 27, 2024
hirdetés

Pécsi Balett 60: VASARELY-ETŰDÖK – online premier

A Pécsi Balett jubileumi bemutatója a Müpa szervezésében a Bartók Tavasz virtuális színháztermében valósul meg. A 2021. május 28-án este 19.00 órakor kezdődő webcast ingyenesen elérhető a Bartók Tavasz felületein.

Mi az értelme a művészetnek? Mi tesz maradandóvá és élővé egy műalkotást?  Vajon a mű életben tartja a művészt is? A pillanat művészete az izgalmasabb, vagy az örökkévalóságé? Lehet különbséget tenni? Miben rejlik a tánc, a zene és a képzőművészet lélekre ható ereje? Mi a közös kapcsolódási pont? A művészet örök? Lehet nélküle élni?

Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, jelenlegi művészeti vezetője meghatározó alkotója a társulat elmúlt másfél évtizedének, a Vasarely-etűdöket ő álmodta színpadra rendező-koreográfusként. A díszlet- és a jelmeztervező két fiatal, progresszív, a színházi életben elismert alkotó volt: Nagy Fruzsina (jelmez) és Cziegler Balázs (díszlet). A zeneszerző Riederauer Richárd, aki klasszikus inspirációkra készítette el az előadás eredeti zenei anyagát. A rendező-koreográfus munkáját Ujvári Katalin és Molnár Zsolt Harangozó-díjas művészek segítették asszisztensként.

Az alkotók egy kiállítás kontextusába helyezik a balettet. A kiállítás képei ihletet adó forrásként meghatározzák a jelenetek hangulatát, a zenei anyagot, a karaktereket és azok viszonyait, a tánc dinamikáját, a jelmezek, a kellékek és díszletelemek szín- és formavilágát, a színpadképet. A műalkotások életre kelnek.

A Pécsi Balett táncművészei mellett az előadásban közreműködik: Györfi Anna, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze, Kamarás Iván Jászai Mari-díjas színművész, Kéméndi Tamás harmonikaművész, Kiss-B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas művész, Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Ez az első alkalom a pályámon, hogy nem a zene inspirálta a koreográfiát és nem vezeti klasszikus cselekményszál a kreatív folyamatot. Alkotótársaimmal együtt mindannyian Victor Vasarely fantasztikus erejű festményeiből indultunk ki, ezek a képek alakították a zene lüktetését, a koreográfia dinamikáját, a teret, a kellékeket, a jelmezeket, a látványt. Magam is meglepődtem, mennyire élőek, erős hatásúak, energetizálóak Vasarely művei. Néztem, néztem őket és egyszerűen beszippantottak, aztán megelevenedtek és ritmust, lépéseket, jeleneteket diktáltak. Minden etűd egy újabb vízió. Furcsa, de kicsit úgy érzem, mintha beléptem volna Vasarely műveibe. Hálás vagyok ezért a találkozásért.”  – mondta el Vincze Balázs rendező-koreográfus.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
162FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb