Fotó: Rákossy Péter

A februári online premierek után először láthatja a közönség színházban is a Magyar Állami Operaház elmúlt évadának két régen várt előadását. Vaszilij Vajnonen Párizs lángjai című koreográfiája a Magyar Nemzeti Balett előadásában 2021. október 8-tól az Erkel Színházban, míg Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicalje október 9-től az Eiffel Műhelyházban lesz látható 6-6 alkalommal. A Mester és Margarita közönség előtt megtartott premierje része a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programsorozatának.

A csatolmányban megtaláljátok a két premier sajtóanyagát, illetve néhány fotót illusztrációnak. Az előadás trailerei itt elérhetők: A Mester és MargaritaPárizs lángjai

Az alábbiakban pedig egy kivonatot olvashattok az Opera októberi kínálatából, felhívom a figyelmeteket az Eiffel Műhelyház új, családbarát sorozataira!

Bármilyen kérdés, kérés esetén keressetek bizalommal!

Októberi bemutató:

2021. október 29. KON-TAKT(S) – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
Modern balettest három részben Wayne McGregor Chroma c. koreográfiájának magyarországi bemutatója, valamint Sharon Eyal-Gai Behar Bedroom Folk és Alexander Ekman Episode 31 c. munkáikkal. További előadások: okt. 30., 31. (2x), nov. 4., 5., 6., 7., 11.,

Először színházi közönség előtt (a tavalyi évad online premierjei):

2021. október 8. Vajnonen / Michael Messerer / Aszafjev: Párizs lángjai – Erkel Színház, Nagyszínpad
Vaszilij Vajnonen egyik kiemelkedően sikeres balettje Michael Messerer átdolgozásában sodró lendületű kosztümös történetben meséli el a francia forradalom és a köztársaság kikiáltásának diadalát. További előadások: okt. 9., 10. (2x), 16., 17.

2021. október 9. Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
Bulgakov világhírű könyvének opera-musical változata – A nézőtéri premier a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kereti közt valósul meg. További előadások: okt. 13., 14., 15., 16., 17.

Szeptemberi premierek még műsoron:
2021. október 2., 3., 10. Beethoven: István király, Magyarhon első jótevője / Athén romjai – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
Beethoven 250 jubileumi évében a szerző két, a Pesti Német Színház 1812-es megnyitására komponált kísérőművét Oberfrank Pál rendező aktualizálta. Az előadások karmestere fivére, Oberfrank Péter.

2021. október 2., 8., 10. Bizet: Carmen – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
Calixto Bieito világot bejárt nagy sikerű rendezése Szántó AndreaBrickner Szabolcs és Haja Zsolt/Bretz Gábor főszereplésével.

Koncertek, gálák:

2021. október 1. (p.) Mahler: VIII. szimfónia – Eiffel Műhelyház, Mozdonycsarnok
A zene világnapja és Magyarország V4-es elnöksége alkalmából V4 országok szólistáival, Stefan Soltész vezényletével szólal meg a monumentális „Ezrek” szimfóniája. A szólisták: Sümegi EszterLétay Kiss GabriellaBodor Éva (SK), Katarzyna Kuncio (PL), Schöck AtalaSzemerédy KárolyPalerdi AndrásAleš Briscein (CZ).

2021. október 9. (szo.) Opera Gyermekkar 50 – Erkel Színház, Nagyszínpad
A tavalyról idénre halasztott jubileumi matinéelőadáson az együttes jelenlegi és egykori tagjai Szőnyi: A makrancos királylány c. gyermekoperáját adják elő.

2021. október 25. (h.) Újjászületésnap – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
A Eiffel Műhelyház hivatalos átadóünnepsége.

2021. október 30. (szo.) Ünneplem, ahol érem – Erkel Színház, Nagyszínpad
Gálaműsor olimpiai érmeseink tiszteletére. Műsoron Beethoven, Erkel és Kodály művei. Közreműködik Miklósa ErikaMegyesi Schwartz LúciaBoncsér GerelyPalerdi András, valamint a Magyar Állami Operaház együttesei.

Dalestek:

2021. október 16. (szo.) Daldélután Megyesi Schwartz Lúciával – Eiffel Műhelyház, Hevesi háziszínpad
Az operaházi Dalszínházi utcai estek folytatásaként operaénekeseink új sorozatban mutatják be műsorukat.

ROMANZE – válogatás Schubert, Schumann és Brahms legszebb dalaiból – zongorán kísér: Jean Klára

2021. október 17. (v.) MIKLÓSA30+ – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
A népszerű koloratúrszoprán 30 éves jubileuma alkalmából ad ráadáskoncertet ritkán énekelt operai szerepekből, és kirándul a jazz, a sanzon és a tangó műfajába is. Közreműködik Harazdy Miklós zongoraművész és a Virtózok tehetségkutatóból megismert TanBorEn Trió.

2021. október 30. (szo.) Daldélután Bátori Évával – Eiffel Műhelyház, Hevesi háziszínpad
Az operaházi Dalszínházi utcai estek folytatásaként operaénekeseink új sorozatban mutatják be műsorukat.
Komponisták és asszonyaik – zongorán kísér: Zsoldos Bálint

Repertoár-előadások:

2021. október 3. (2x) Lavrovszkij/Adam: Giselle – Erkel Színház, Nagyszínpad
Romantikus balett az orosz koreográfus-legenda, Leonyid Lavrovszkij híres átdolgozásában, az ún. moszkvai változatban látható a Magyar Nemzeti Balett művészeinek tolmácsolásában.

2021. október 16., 17., 22., 24., 31. Orff: Carmina Burana – Erkel Színház, Nagyszínpad
Bohányi Tibor, Zászkalaiczy Ágnes és Könnyű Attila, valamint a Freelusion csapatának 3D-s videóvetítésével kísérve.

2021. október 13. (3x), 14. (3x), 15. (3x), 18. (3x), 19. (3x), 20. (3x), 21. (3x), 22. (3x) OperaKoktél – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem 
A Lázár Ervin Program részeként Mozart Színigazgató és Menotti Telefon című művei látogathatók általános iskolás osztályok számára. Zártkörű előadások.

2021. október 21., 22., 27., 28., 30. Az úrhatnám polgár – Eiffel Műhelyház, Bánffy terem
Molière komédiája nyomán, Lully kísérőzenéjével Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia készített mai változatot Jourdainék történetéből.

2021. október 29., 30. Erkel: Bánk bán – Erkel Színház, Nagyszínpad
Erkel remekműve Vidnyánszky Attila rendezésében.

ÚJ IFJÚSÁGI PROGRAMOK AZ EIFFEL MŰHELYHÁZBAN

2021. október 2. (szo.) Erre varrj gombot! – Eiffel Műhelyház, Márk Tivadar jelmezcsarnok
Kézműves foglalkozás az Opera jelmezműhelyében 90 percben, minden hónap első szombatján. Háziasszony Bernáth Éva, szakmai vezető Weigand Lívia, a jelmezműhelyek vezetője.

2021. október 3.(2x) (v.) KisHattyúk tava – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Hattyúk tava gyermekelőadás óvodásoknak és kisiskolásoknak a Magyar Nemzeti Balett művészeivel és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeivel, 95 percben.

2021. október 9. (szo.) Festéktüsszentő – Eiffel Műhelyház, Oláh Gusztáv festőterem
Kézműves foglalkozás az Opera díszletműhelyében 90 percben, minden hónap második szombatján. Háziasszony Zavaros Eszter, szakmai vezető Nemes Nikolette festő- és szobrászműhely-vezető, főfestő.

2021. október 10. (v.) Operencia – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Interaktív ismeretterjesztő sorozat felső tagozatos általános iskolás diákoknak, ami az opera és a balett gazdag világát az opera zene-, ének- és táncművészeinek közreműködésével mutatja be minden hónap második vasárnapján, 60 percben. Az első est témája:  Mesélő: Mona Dániel, rendező: Harangi Mária.

2021. október 16. (sz.) OperaOvi – Eiffel Műhelyház, Otturbay oázis
Újvári Klára vezetésével szervezett zenés, játékos, színpadi gyakorlattal átszőtt képességfejlesztő foglalkozása szombat délelőtt az Eiffel Műhelyház dzsungelében, a tetőtéri növényekkel teli környezetében. A 30 perces zenei előkészítő a tehetséges gyermekek számára az Opera Gyermekkarának előszobája is lehet.

2021. október 17. (v.) Hangszervarázs – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Az Opera népszerű hangszerbemutató programsorozata az idei évadtól az Eiffel Műhelyházból jelentkezik 60 percben. Októberben a vonósok mutatkoznak be.
Házigazda: Nagy Mária brácsaművész.

ÚJ KAMARASOROZATOK AZ EIFFEL MŰHELYHÁZBAN

2021. október 2. (szo.) Kincskeresők – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor terem
Havonta egyszer, szombat délután zongorás keresztmetszetek szólalnak meg az operairodalom egykor népszerű, ma már ritkán játszott művei közül pályakezdő énekesek tolmácsolásában, Toronykőy Attila rendezésében, Mona Dániel narrációjával. Első előadás: Händel Rinaldo. Az előadás egy héten át elérhető az Opera Facebook-oldalán is.

2021. október 31. (v.) Kamaramatinék – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Az Opera Zenekar művészeiből összeálló kamarazenei formációk produkciói. A műsor háziasszonya: Megyimórecz Ildikó.

2021. október 31. (v.) Musica e parole – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor terem
Az Opera Zenekar szólistáinak önálló műsora, általuk választott programmal. – Balog Endre: Csellóval a világ körül. A műsor háziasszonya: Bernáth Éva.

Gyermek- és ifjúsági programok az Erkel Színházban:

2021. október 7., 14., 21., 28. (cs.) Ringató – Erkel Színház, Bernáth büfé
Zenés foglalkozás csütörtök délelőttönként Ujvári Klárával 3 éves korig

2021. október 16. (szo.) Operatúra Papagenóval – az Erkel Színházban
Játékos kulisszajárás általános iskolás gyerekeknek. Túravazető: Aczél András, Papageno: Fülep Máté, rendező: Toronykőy Attila.

2021. október 30. (szo.) Apás ringató – Erkel Színház, Bernáth büfé
A Ringató hétvégi kiadása, hogy apa is el tudjon jönni.

Befogadott előadások (külsős produkciók):

2021. október 11. (h.) Papp Gyula 70 életműkoncert – Erkel Színház, Nagyszínpad
Mini, Skorpió, Dinamit, Mandoki Soulmates. Néhány állomás a billentyűs-zeneszerző gazdag életútjából. A nagyszabású, kétrészes  koncerten a 70-es, 80-as évektől napjainkig a klasszikus magyar rockzene csaknem két tucat emlékezetes előadója színpadra lép.

2021. október 19., 20., 21. PUSKÁS – a musical – Erkel Színház, Nagyszínpad
A tavaly augusztusi előbemutató és az idén augusztus-szeptemberi előadások után újabb három alakalommal vendégeskedik nálunk Szente Vajk, Galambos Attila és Juhász Levente zenés produkciója a legendás magyar futballistáról.