Félicien David Herculanum c. operájának magyarországi ősbemutatójára kerül sor a Müpában 2021. december 16-án, csütörtökön, Vashegyi György vezényletével, kiváló nemzetközi énekes szólisták, Gabrielle Philiponet, Aude Extrémo, Cyrille Dubois, Alexandre Duhamel, Douglas Williams, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba) közreműködésével. 

Félicien David (1810–1876), Cherubini tanítványa, Liszt és a nagy romantikusok: Schumann, Mendelssohn, Wagner, Verdi kortársa számos operát írt. Ezek közül az egyik leghíresebb az 1859-ben bemutatott, négyfelvonásos Herculanum. A műből a francia romantikus korszakra és stílusra specializálódott velencei zenei központ, a Palazzetto Bru Zane 2014-ben lemezfelvételt készített. Ezt meghallgatva keltette fel Vashegyi György érdeklődését, aki sok éve fáradhatatlanul dolgozik, hogy a zenetörténet kallódó értékeit népszerűsítse, így Palazzetto Bru Zane segítségével összeállított szólistákkal, valamint a Nemzeti Filharmonikusokkal Magyarországon is bemutatják a művet.  

A darab cselekményében a fenyegetőn közeledő, majd beteljesülő természeti katasztrófa a háttér. A Vezúv kitörése Kr. u. 79-ben, amely maga alá temette Herculaneum, Pompei és Stabiae településeket, amely előtt fordulatosan bontakozik ki a csábítással és cselvetéssel tűzdelt szerelmi dráma a pogány rómaiak és az új keresztény hit képviselői között. Ha hozzátesszük, hogy a történetben maga az álruhát öltő, majd önmagát leleplező Sátán is megjelenik, érzékelhető, milyen erőteljesen él David művének kifejezésmódja a romantika szélsőséges eszközeivel. Berliozt, hogy a Journal des Débats hasábjain megjelent kritikájában (1859. március 12.) ezt írja: „Azt hiszem, az Opera színpadán eddig semmi sem volt olyan remek, mint a Herculanum színpadra állítása.” A Herculanum, Félicien David egyetlen, a Párizsi Opera számára készült műve sok kortársát is meglepte terjedelmével és ünnepélyes hangsúlyaival, és azzal, hogy stílusa következetesen eltért a Le Désertben megismert szimfonikus egzotikumtól. Több jelenetet a kritikusok is elismeréssel fogadtak: Héliosz csábítási jelenetét az I. felvonásban; a II. felvonást a maga schuberti reminiszcenciáival; a III. felvonás balettdallamait, mindenekfelett pedig Héliosz és Lilia duettjét a IV. felvonásban.

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye: 2021. december 23., csütörtök, 19:30, Müpa 
Hálaadás – A Nemzeti Filharmonikusok karácsonyi koncertje

Otto Nicolai: Karácsonyi nyitány (Weihnachts-Ouvertüre über den Choral „Vom Himmel hoch, da komm ich her”)
Georg Friedrich Händel: B-dúr orgonaverseny, op. 4, HWV 294
Samuel Barber: Adagio
Ludwig van Beethoven: IX. (d-moll) szimfónia, op. 125

Km.: Kolonits Klára szoprán, Meláth Andrea alt, Horváth István tenor, Kovács István basszus, Tabajdi Ádám orgona, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus ZenekarVezényel: Nánási Henrik