Parsifal-premier az Operaházban, Paquita-szvit-bemutató az Eiffel Műhelyházban, Plácido Domingo Simon Boccanegra, Erwin Schrott pedig Mefistofele szerepében az Operaház színpán, továbbá húsvéti programok, a hang és a tánc világnapjához kapcsolódó események, valamint sok más gyermek-, ifjúsági- és felnőttprogram is megtalálható az OPERA 2022. áprilisi kínálatában.

A részleteket alább találjátok, ha bármiben tudok segíteni az események kapcsán, keressetek bizalommal.

Áprilisi bemutatók:

ápr. 15. Richard Wagner: Parsifal – Operaház
Húsvét alkalmából két év csúszással tűzi műsorára az OPERA Wagner megváltástörténetbe ágyazott utolsó, monumentális megváltástörténetét Almási-Tóth András művészeti igazgató színrevitelében, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével. A főbb szerepek Kálmándy Mihály, Rácz István, Palerdi András, Kovácsházy István, Szántó Andrea és Németh Judit.

További előadások: ápr. 17., 23.

ápr. 22. M. Petipa-Solymosi T.-Mirzoyan A.-Prokofieva I.-W. Forsyte-H. Lander-L. Minkus-L. Delibes-F. Schubert: Korlátok nélkül – Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem
A klasszikus balettirodalom talán legtöbb verzióban színpadra állított műve a Magyar Nemzeti Balett repertoárján először szereplő Paquita-szvit, vagy Paquita Grand Pas, amelyet most az együttes balettmesterei szabnak a társulatra. Az esten két további, a klasszikus és modern technikát ötvöző darab, William Forsythe A tökéletesség szédítő ereje – The Vertiginous Thrill of Exactitude és Harald Landern Etűdök című koreográfiája látható.

További előadások a hónapban: ápr. 23., 24., 30. (2x)

Márciusi bemutatók továbbra is műsoron:

ápr. 2. Kenneth MacMillan-Liszt Ferenc-John Lanchbery: Mayerling – Operaház
Habsburg Rudolf és Vetsera Mária tragikus szerelmi története 14 év után tér vissza a Magyar Nemzeti Balett repertoárjára. Az Operaház balettegyüttese ezzel a művel, hármas szereposztásban ünnepli visszatérését az Andrássy úti Ybl-palotába.

ápr. 2, 16. Johann Sebastian Bach: Keresztkantáták – Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem
Az eredetileg 2020 tavaszán, a Keresztény évadban bemutatásra szánt produkció Bach remek dramaturgiai érzékkel felépített, három Krisztus-kantátáját viszi színpadra Ókovács Szilveszter főigazgató ötlete nyomán, Kovács István és a Forte Társulat előadásában, Horváth Csaba rendezésébn.

Húsvéti programok:

ápr. 10., 14., 15. Johann Sebastian Bach – Felix Mendelssohn-Batholdy: Máté-passió – Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem
Bach legnagyobb műve húsvét alkalmából ismét félszcenírozott formában hallható M. Tóth Géza színrevitelében.

ápr. 14. Mel Gibson: A passió – Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem
Az ausztrál-amerikai színész-rendező Krisztus szenvedését feldolgozó nagyszabású alkotása nagycsütörtökön az Eiffel Műhelyházban.

ápr. 16., 18. Húsvét Macagnival (Messa di Gloria / Parasztbecsület) – Operaház, Nagyszínpad
Pietro Mascagni két eltérő műfajú, a húsvéthoz kötödő műve ismét az Andrássy úti Ybl palotában csendül fel, koncertszerű változatban.

Különleges események:

ápr. 16. (szo.) World Voice Day – Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem
1999 óta a hang világnapja arra kívánja felhívni a figyelmet, milyen fontos szerepet játszik az emberi hang mindennapi életünkben. Bátori Éva operaénekes szervezésében amatőr és profi énekesek közösen mutatják be tudásukat az Eiffel színpadán, zongorakísérettel.

ápr. 23. (szo.) VI. Nagy Iván Nemzetközi Balettgála – Operaház
A 2014-ben hirtelen elhunyt nemzetközi hírű balettművész, többszörös balettigazgató emlékére meghirdetett balettgálára minden évben neves nemzetközi együttesek művészei látogatnak Budapestre.

Szerkesztő, rendező: Solymosi Tamás, az est háziasszonya: Becze Szilvia.
Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Paul Connelly.

ápr. 30. (szo.) A tánc világnapja – Eiffel Műhelyház
15:40-től és 16:50-tól egyórás vezetett túrák keretében mutatjuk be egy balettprodukció színpadra állításának kulisszatitkait. Az ingyenes családi program 4-5 éves kortól látogatható. Regisztráció: nyiltnap@opera.hu

Dalestek:

ápr. 23. (szo.) Daldélután Kovács Istvánnal – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Zongorán kísér: Tóth Sámuel Csaba.

ápr. 30. (szo.) Daldélután Kolonits Klárával – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Zongorán kísér: Zsoldos Bálint.

Az operaházi Dalszínházi utcai estek folytatásaként operaénekeseink új sorozatban mutatják be műsorukat.
Házigazda: Keszei Bori. Rendező: Toronykőy Attila. Az előadás egy héten át elérhető lesz az Opera Facebook-oldalán is.

Repertoár-előadások:

ápr. 1., 3. Henry Purcell: A tündérkirálynő – Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem
Az angol barokk szerző Shakespeare Szentivánéji álom-kísérőzenéjéből született opera-noirja Fekete-Kovács Kornél dzsesszformációjának közreműködésével újra műsoron. Almási-Tóth András rendezése.

ápr. 2., 7., 9. Richard Strauss: Az árnyék nélküli asszony – Operaház, Nagyszínpad
R. Strauss főműve, az egyik legnagyobb felkészültséget igénylő operai csúcsteljesítmény az Operaház megnyitásával parádés szereposztásban tér vissza az OPERA repertoárjára, Szikora János rendezésében.

ápr. 3., 6., 10., 21., 28., 20. Arrigo Boito: Mefistofele – Operaház, Nagyszínpad
Gothe Faustjának feldolgozása csaknem 7 év után újra műsoron, Kovalik Balázs rendezésében. A címszerepben Erwin Schrott és Rubén Amoretti.

ápr. 9., 17. (2x) Karol Wojtyła: Az aranyműves boltja – Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem
A későbbiII. János Pál pápa darabja a házasság szentségéről, húsvét alkalmából ismét műsoron, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban, Szikora János rendezésében. Penderecki zenéinek tolmácsolásában közreműködik az Opera Zenekar tagjaiból alakult vonósnégyes és az Opera Énekkar.

ápr. 24., 27., 30. Guiseppe Verdi: Simon Boccanegra – Operaház, Nagyszínpad
A kalózból lett genovai dózse tragikus története elveszett és megkerült leánnyal, szerelemmel, gyűlölettel, átkokkal és méreggel, Ivan Stefanutti színrevitelében. A címszerepben ápr. 24-én és 27-én Plácido Domingo színpadi szerepben debütál az Operaház színpadán.

ápr. 29. Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból – Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem
Romantikus lányszöktetés a Kiégő Izzók alkotta 3D-s vetített környezetben, Mozart klasszikusa nyomán, fiatalokra hangolva, Vecsei H. Miklós rendezésében, Varró Dániel új fordításában.

Társművészeti program az Eiffel Műhelyházban az esti előadás után:

ápr. 2. (szo.) Átszállás – Eiffel Műhelyház, Mozdonycsarnok (A Keresztkantáták c. ea. után)
Hétrészes versest az Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában. Osztályfőnök: Hegedűs D. Géza. Zenei közreműködnek a Zeneakadémia növendékei: Várvallyay Eszter (hegedű), Petruska Emma (cselló), Király Ádám (zongora).

Az est címe: Papköltők versei

ápr. 9. (szo.) Váróterem– Eiffel Műhelyház, Mozdonycsarnok (Az aranyműves boltja c. ea. után)
Horváth Gergely életműbeszélgetései művészvendégekkel. Zenei közreműködő: Zsoldos Bálint zongoraművész.

ápr. 29. (p.) Krampácsolók – Eiffel Műhelyház, Mozdonycsarnok (A Szöktetés a szerájból c. ea. után)
Kovács András Péter és Janklovics Péter fülét sem kerülik el a hangjegyek, zenés stand-upjaik nyomán havonta egyszer ők is megszólítják az Eiffel közönségét ide igazított műsorral.

ápr. 30. (szo.) Gőzeresztő – Eiffel Műhelyház, Mozdonycsarnok (A Korlátok nélkül c. ea. után)
Dzsessz az Eiffelben, Karosi Júlia szervezésében: fellép: Gáspár Károly Trio & Karosi Júlia

Kamarasorozatok az Eiffel Műhelyházban:

ápr. 2. (szo.) Kincskeresők – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Havonta egyszer, szombat délután zongorás keresztmetszetek szólalnak meg az operairodalom egykor népszerű, ma már ritkán játszott művei közül pályakezdő énekesek tolmácsolásában, Toronykőy Attila rendezésében, Mona Dániel narrációjával.

Ebben a hónapban a műsoron:  Farkas Ferenc: Csínom Palkó. Közreműködők: Kósa Lőrinc, Kiss Tivadar, Szálkai Ádám, Brassói-Jőrös Andrea, Simon Krisztina, Endrész Ferenc, Sahakyan Lusine és Zemlényi Eszter. Zongorán kísér: Foskolos Bettina. Az előadás egy héten át elérhető lesz az Opera Facebook-oldalán is.

ápr. 24. (v.) Kamaramatinék – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Az Opera Zenekar művészeiből összeálló kamarazenei formációk produkciói. A műsor háziasszonya: Megyimórecz Ildikó. Az előadás egy héten át elérhető lesz az Opera Facebook-oldalán is.

ápr. 24. (v.) Musica e parole – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Az Opera Zenekar szólistáinak önálló műsora, általuk választott programmal. Az áprilisi program: Nagy utazás… azt mondtad, hogy ez az élet – Botos Veronika (brácsa)koncertje. A műsor háziasszonya: Bernáth Éva. Az előadás egy héten át elérhető lesz az Opera Facebook-oldalán is.

Gyermek- és ifjúsági programok az Eiffel Műhelyházban:

ápr. 2., 23. (szo.) OperaOvi – Eiffel Műhelyház, Otturbay Melinda oázis
Újvári Klára vezetésével szervezett zenés, játékos, színpadi gyakorlattal átszőtt képességfejlesztő foglalkozása szombat délelőtt az Eiffel Műhelyház dzsungelében, a tetőtéri növényekkel teli környezetében. A 30 perces zenei előkészítő a tehetséges gyermekek számára az Opera Gyermekkarának előszobája is lehet.

ápr. 2. (szo.) Erre varrj gombot! – Eiffel Műhelyház, Márk Tivadar jelmezcsarnok
Kézműves foglalkozás az Opera jelmezműhelyében 90 percben, minden hónap első szombatján. Háziasszony Bernáth Éva, szakmai vezető Weigand Lívia, a jelmezműhelyek vezetője.

ápr. 9. (szo.) Festéktüsszentő – Eiffel Műhelyház, Oláh Gusztáv festőterem
Kézműves foglalkozás az Opera díszletműhelyében 90 percben, minden hónap második szombatján. Háziasszony Zavaros Eszter, szakmai vezető Nemes Nikolette festő- és szobrászműhely-vezető, főfestő.

ápr. 9. (szo.) Hangszervarázs – Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Az Opera népszerű hangszerbemutató programsorozata az idei évadtól az Eiffel Műhelyházból jelentkezik 60 percben. Áprilisban az ütősök mutatkoznak be
Házigazda: Nagy Mária brácsaművész.

ápr. 9. (szo.) KisHattyúk tava – Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem
Hattyúk tava gyermekelőadás óvodásoknak és kisiskolásoknak a Magyar Nemzeti Balett művészeivel és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeivel, 95 percben.

ápr. 10. (v.) O/ENCIA Mona Danival– Eiffel Műhelyház, Hevesi Sándor háziszínpad
Interaktív ismeretterjesztő sorozat felső tagozatos általános iskolás diákoknak, ami az opera és a balett gazdag világát az opera zene-, ének- és táncművészeinek közreműködésével mutatja be minden hónap második vasárnapján, 60 percben. Ez alkalommal a balettművészek kerülnek sorra. Közreműködik: Kelemen Ágnes és Morvai Kristóf tánckari művész. Mesélő: Mona Dániel, rendező: Harangi Mária.

ápr. 24. (v.) János vitézke – Eiffel Műhelyház, Bánffy Miklós terem
Interaktív gyermekelőadás Kacsóh János vitéz c. daljátéka nyomán egy órában az Opera Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek közös produkciójában. Mesélő: Andrássy-Neuenstein Frigyes. Közreműködik: Andrássy-Neuenstein Krisztina. Rendező: Harangi Mária. Új helyszínen, az Eiffel Bánffy termében!

Gyermek- és ifjúsági programok az Erkel Színházban:

ápr. 7., 14., 21., 28., (cs.) Ringató – Erkel Színház, Bernáth büfé
Zenés foglalkozás csütörtök délelőttönként Ujvári Klárával 3 éves korig

ápr. 24. (v.) Csengő-bongó délután az Erkel Színházban – Erkel Színház, Bernáth büfé
Az Opera népszerű hangszerismetető sorozata óvodások és kisiskolások számára áprilisban a trombitát és a harsonát mutatja be testközelből egy órában.
Házigazda: Nagy Mária brácsaművész.

ápr. 5., 7., 26., 28. Tütü – Színházlátogatás balerinákkal – Erkel Színház
Óvodás és általános iskolás alsó tagozatos csoportok számára szervezett színházjáró túra az Erkel Színházban, jelmezpróbával és tánctanulással. Jelentkezés: balerina@opera.hu

ápr. 9., 30. (szo.) Operatúra Papagenóval – az Erkel Színházban
Játékos kulisszajárás általános iskolás gyerekeknek. Túravezető: Aczél András, Papageno: Fülep Máté, rendező: Toronykőy Attila.

ápr. 30. (szo.) Hétvégi apás ringató – Erkel Színház, Bernáth büfé
A Ringató hétvégi kiadása, hogy apa is el tudjon jönni.

Befogadott előadás (külsős produkció):

ápr. 8., 9. Az Ég tartaja a Földet – musical – Erkel Színház, Nagyszínpad
Árpád-házi Szent Erzsébet története Zsuffa Tünde azonos című regénye nyomán, Szikora Róbert zenéjével, Lezsák Sándor dalszövegeivel, Cseke Péter rendezésében.