21.6 C
Budapest
hétfő, május 20, 2024
hirdetés

OMMA A tánc mindenekelőtt “a találkozások színhelye” – Nagy József (Josef Nadj)

2023. július 1-jén és 2-án nagy sikerrel mutatta be a Városmajori Szabadtéri Színpad Nagy József (Josef Nadj) a magyar származású koreográfus táncelőadását.

A nyolc táncosból álló csapatot állított össze, a táncosok Maliból, Szenegálból, Elefántcsontpartról, Burkina Fasóból és a két Kongóból származnak. Az előadást az általuk hozott sokféle hatás, kultúra, mozgás és történet hatja át; mindenki a saját nyelvét, identitását, saját táncát képviseli, mégis, csoportjuk szinte egyetlen testté válik. Az egyén és a közösség ezen viszonya elvezet minket az ember mint egyetemes lény megmutatásához.

Az OMMA a tánc gyökereihez nyúlik vissza, melynek a mozgás a lényege, s az univerzum a horizontja. A dolgok eredetét keresi és a koreográfus azon feltevését igyekszik bizonyítani, mely szerint a tánc az emberiséggel együtt született. Ha ez így van, akkor a tánc és a mozgás forrásához való visszatérés nem egyenlő-e a világegyetem eredetéhez való visszatéréssel?

Az élet körforgását vizsgálva az előadás valami lényegire mutat: arra a képességünkre, hogy valóban meglássuk és észrevegyük a körülöttünk lévő világot, hogy felismerjük a mélyen bennünk rejlő dolgokat, közös sorsunkat. Így az ógörög OMMA szó jelentése új megvilágításba kerül: a „szem”, illetve mindaz, „amit látunk vagy nézünk”.

Az előadás két alkalommal volt látható, midéket esetben telt házas előadásnak lehettek szemtanúi a kedves nézők.

Meg nem erősített információk szerint látható less még Magyarországon az előadás vlamikor az ősz folyamán. Természetesen amennyiben bővebb információval rendelkezünk azt közzé tesszük.

Fotó: ArtandLens

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
163FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb