22.3 C
Budapest
vasárnap, június 23, 2024
hirdetés

Nine/Kilenc premier a Budapesti Operettszínházban Balázs Zoltán rendezésében

Fotó: Art&Lens Photography

„Az élet teli van örömökkel, örüljünk neki együtt. Ez az egyetlen megoldás, hogy valóban megtaláljuk önmagunkat.!”- mondja Guido, a filmrendező a Nine/Kilenc musical végén. „Fogjátok meg egymás kezét, beszélgessetek, vidáman!”

A Nine hármas premierje után megvalósult a rendező álma!!! Az Operettszínház nézői mindhárom bemutató után magukkal vihették az örök témákat: a művészlét küzdelmét és felelősségét, Guido Contini vívódásait, a nőkhöz fűződő viszonyainak sokféleségét, valamint a feleség, az anya, szerető, a múzsa, az újságíró, a producer és a prostituált szerepét a FÉRFI és a MŰVÉSZ életében.

Az előadás lépcsőzetes, szinte áttetsző elemekből álló díszletében (Szendrényi Éva díszlettervező munkája) felvillant Federico Fellini és az olasz filmek világa, a Dolce-vita életérzés, a francia revü és a Vogue divatmagazinok kavalkádja, felcsendültek a  tartantella, a flamenco és a klasszikus értelemben vett recitativo, vagy Mozart paródia dallamai és ritmusai. A darabbéli újságíró, Stephanie szavaival élve:  „A stílusosság az új mottó. Az olvasók imádják. Úgy akarnak öltözni, mint Claudia Nardi, és úgy is akarnak vetkőzni… égnek a vágytól, hogy Vespán száguldjanak végig a Via Veneton. Imádnának egy olasz filmben élni!…”

A formabontó rendezéseiről ismert Jászai Mari-díjas Balázs Zoltán rendezésében mindhárom főszereplő – Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Szomor György – a saját képére formálta Guido szerepét, ugyanígy a többi szereplő is – ezt hangsúlyozzák Németh Anikó jelmeztervező személyekre, nemcsak szerepekre tervezett jelmezkölteményei.  „Ha a hármas szereposztást figyelembe vesszük, akkor azt is elmondhatjuk bátran, hogy még soha ennyi musical-sztár hölgy nem szerepelt egy produkcióban, mint most. És ha még azt sem tévesztjük szem elől, hogy Németh Anikó jelmezei személyre szabottan készültek művészeinkre, akkor az is állítható, hogy soha ekkora jelmez-parádé még nem vonult fel ezen a színpadon, mint ebben a produkcióban. Látni fogják, hogy egyedi alkotású jelmezeink sorra megállnák a helyüket sokak szerint akár a Vogue magazin címlapján is. (Kiss- B. Atilla főigazgató)

Az operettszínházi premieren hangzott el először magyarul a Nine-Kilenc filmváltozatának három ikonikus slágere, a Cinema Italiano, a Take it All és a Guarda la Luna. A musical történetének 40 éve alatt ez a három dal eddig csak a filmváltozatban volt hallható. A nagysikerű Broadway-mű zeneszerzője, Maury Yeston, levelében járult hozzá az előadás bővített zenei anyagához. A darab karmesterét, Bolba Tamást idézve: „Ebben a darabban egy színházi zenésznek tudnia kell minden zenei stílusban játszani. A Nine-Kilenc musicalben  minden dal más karakterű, a szvingtől kezdve a latin diszkóig, a klasszikus recitativóig itt mindenféle zenei stílus megjelenik. Egy végtelenül színes, élvezhető, jól játszható musical.” A dalszövegeket a Guidot alakító Szomor György fordította olaszról magyarra, a Nine-Kilenc sztárjai olaszul és franciául is énekeltek. Az előadásokban az  Operettszínház többgenerációs sztárgárdája mellett olyan vendégművészek léptek fel, mint  Bánsági Ildikó, Keresztes Ildikó, Szilágyi Enikő és Benedekffy Katalin. A Nine-Kilenc karmesterei: Bolba Tamás és Makláry László, koreográfusa pedig Szöllősi András. Karvezető: Szabó Mónika.

A Budapesti Operettszínház Nine-Kilenc produkciója Balázs Zoltán rendezésében igazi VILÁGSZÍNHÁZ, méltó folytatása a  Nine Broadway sikerének, a mágikus 9 -es szám pedig sikert hozott: „A kilenc nagy befolyással bíró szám, amely a születés, a megújulás, a tökéletességre való törekvés univerzális jelképe.” (Balázs Zoltán)

Kiss B. Atilla főigazgatót idézve: „Azt tartják, hogy a 9-es a jó, a jóság száma, a kilences megtanít arra, hogy rá merjük bízni magunkat a sors, az Univerzum, az Isten, az angyalok (kinek-kinek a hite szerinti) útmutatására. A 3×9 az 27, és ha 27 két számjegyét, a 2-t és a 7-et összeadjuk, az is kilencet ad.” – mondta a premier előtt Kiss-B Atilla főigazgató.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
168FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb