Különleges, szó szerint megismételhetetlen színházi élmény várja a nézőket a 6SZÍN-ben; egyszerre színházi előadás és talk show a Mindennapi bátorságunk című előadás Gerlits Réka és Mészáros Piroska főszereplésével. Itthon még sosem látott műfajú előadással debütál Gerlits Réka és Mészáros Piroska 2022. május 13-án este a 6SZÍN-ben.

A két színésznő az egy éves kulturális online magazinjuk, a Bátorságok Könyve alapján készített színházi előadást. Az úgynevezett storytellingen vagyis a törtnetmesélés műfaján keresztül a Bátorságok Könyve online magazin kitalálói különleges helyzetbe kerülnek a színpadon; színésznőként megismerkedésük, barátságuk és közös munkájuk történetét adják elő a nézőknek, miközben a magánéletükbe is bepillantást nyerhetünk. Réka és Piroska azonban itt nem állt meg, ugyanis minden előadáson egy-egy számukra kedves hírességet, kollégát vagy közéleti szereplőt hívnak meg, akivel élőben készítenek mélyinterjút. Az első előadáson Csonka András lesz a vendégük, aki leplezetlen őszinteséggel osztja meg élete azon momentumait, amikor minden bátorságára szüksége volt.

„Lényegében elindul két lány azon az úton, hogy a végén a Bátorságok Könyvénél lyukadjon ki. Amikor megszületett az ötlet rögtön éreztük, hogy nagyon nagy vállalás ez a részünkről, hiszen olyan intim témákat is érintünk az előadáson mint; az anyaság, nőiség, párkeresés vagy a plasztikai beavatkozások. Fontos volt számunkra az őszinteség, mivel minden embernek van egy sztorija, mindenkinek fontos, hogy bátor legyen, hiszen ki kell tudnunk magunkért állni. A vendégek is különleges helyzetbe kerülnek, hiszen igyekszünk a közönség előtt megnyitni őket, megmutatni, mikor és miért kellett bátornak lenniük. Fontos, hogy ezt együtt barátként és kollégaként csináljuk, hiszen a Bátorságok Könyvét is a mi életünk, barátságunk története szülte. Az elmúlt egy évben számtalan beszélgetésünk volt már hírességekkel, kollégákkal és közéleti szereplőkkel, akik vicces vagy olykor drámai történeteiken keresztül osztották meg velünk, mi is számunkra a bátorság. Ezek az előadások egyszeriek és megismételhetetlenek, hiszen a produkció második felében hallható interjú csak ott, egyszer hangzik majd el” – mesélte Réka és Piroska.

„A lányokkal interjúkat vettünk fel és ez alapján született meg az előadás váza. Minimális dramaturgiai változtatások vannak csak az előadásban, vagyis amit a nézők látni és hallani fognak az tényleg Piroska és Réka története. Rendezőként izgalmas kihívás, hiszen ilyet még nem csináltak itthon, nem beszélve arról, hogy nem lesz két egyforma előadás, hiszen mindig más lesz a lányok meghívott vendége, akinek a története lehet vicces, de akár elképesztően drámai is” – mondta Simányi Zsuzsanna rendező.

A darab leírása:

Talán ősz volt, talán Karácsony, amikor Mészáros Piroska egy nagy, fekete borítójú, üres könyvet ajándékozott Gerlits Rékának, rajta a következő felirattal: Bátorságok Könyve. Együtt kezdték színészi pályájukat a Nemzeti Színházban, együtt mentek végig a Camino de Santiago zarándokúton és együtt alapították meg a Bátorságok Könyve online magazint. Az előadás a barátságuk történetén keresztül mutatja meg, hogy hogyan élhetjük meg a mindennapi bátorságot.

A megelevenedő történetek mellett egy vendég érkezik az előadásba, akivel Piroska és Réka exkluzív riportot  készítenek, így a nézők élőben láthatják, hogy hogyan készül a Bátorságok Könyve.

Alkotók:

Rendező: SIMÁNYI ZSUZSANNA
Dramaturg: BORONKAY SOMA
Jelmez: MAKÁNY MÁRTA
Média-design: MÓZES ANNA
Rendezőasszisztens: LÁNG ZSUZSA
Technikus: VÁRADI ANDRÁS SZŐKE
Produkció vezető: GERLITS RÉKA