Az Alzheimer Világhónap alkalmából 2022. szeptember 8-30. között számos interaktív programmal hívja fel a figyelmet a Memória Melódia a zene pozitív hatásaira. A szeptember 30-i záróeseményen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ad ingyenes Senior Gála koncertet a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. A hangverseny félidejében Prof. Dr. Kamondi Anita tart előadást a jelenleg zajló kutatásokról.

Egyre több ország csatlakozik az Alzheimer Világhónap rendezvényeihez, melyeknek célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására. Világszerte 50 millió ember él Alzheimer-kórral és más demenciával, Magyarországon közel 300 000 érintettről tudunk, számuk rohamosan emelkedik szerte a világon. A betegség pillanatnyilag nem gyógyítható, de korai felismerés esetén lassítható a folyamat és enyhíthetők a tünetek.

A rendezvénysorozat részeként szeptember 21-én országos sétára hívják a szervezők az érdeklődőket, 23-án a Pesti Színházban Az apa című előadást lehet megtekinteni, 27-én 14.00 órára a Hősök terén Senior Örömtáncra vár mindenkit Radvánszki Edit szervező.

A Világhónap záróeseményeként a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében szeptember 30-án 19.00 órától egy nagyszabású, ingyenesen meghallgatható – de a seniorgala@bftz.hu mail címen regisztrációhoz kötött – gálakoncert várja az érdeklődőket. A fennállásának 169. évét ünneplő, hazánk első hivatásos szimfonikus zenekaraként számontartott Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugalmazott művészei lépnek fel a Senior Gála keretében Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. Műsoron Mendelssohn, Albinoni, Liszt Ferenc művei csendülnek fel, szólót játszik Somorjai István trombitaművész, Csongár Péter és Csongár Márton klarinétművészek. A koncert félidejében Prof. Dr. Kamondi Anita, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Neurológiai szakmai igazgatója tart előadást a napjainkban folyó kutatásokról, az új gyógyszeres kezelések lehetőségeiről, a korai diagnózis fontosságáról.

A gála során a Rotary Club Budapest-Akadémia gyűjtést szervez a Magyar Zeneterápiás Egyesülettel közösen. A támogatásokból olyan idősellátó intézményekben látogatnak el zeneterapeuták, ahol még ez a tudományosan már igazolt „gyógymód” nem elérhető.

Egy kvíz segítségével – melyet a szervezők állítottak össze – számos hasznos információt tudhatunk meg az Alzheimer-kórról: https://bftz.hu/alzheimer-vilaghonap-kviz

A Filharmóniai Társaság 2021-ben debütált Generációk összhangban című kisfilmjében Kiss-Domonkos Judit senior csellóművész mellett Ulicsák Zsófia, junior csellista segítségével jelenik meg a generációs híd, mely szimbolikusan ábrázolja a történelmi zenekar nemzedékeken átívelő munkáját. Ezt az ívet „élhetjük át” élőben is szeptember 30-án az MTA dísztermében a jótékonysági Senior Gála során.

A Generációk összhangban 1953 óta itt érhető el: https://youtu.be/LIveZYt6SYo

További információk: www.bftz.hu

Program:
Szenior örömtánc flashmob az Evenita Közösségépítő Egyesület támogatásával
szeptember 21., 14:00-15:00 – Hősök tere

“Dicsérem a táncot, mert szabaddá tesz a nehéz dolgoktól, és mert azt, aki egyedül van, bevonja a közösségbe. Dicsérem a táncot, mert az egészséget és a szellem tisztaságát szolgálja, mert könnyeddé teszi a lelket. A tánc átváltoztatja a teret, az időt és az embert…” Szent Ágoston

Alzheimer Világnap a szentendrei Skanzenben

szeptember 26., 10:00-17:00 – Szentendre
10:30-11:00 – „Zenével a lélekért”
Zeneterápiás foglalkozás Nyíri-Nagy Józseffel és a Budapesti Filharmóniai Társaság vonósnégyesével11:00-12:30 – „EMLÉKSZEL?” bringatúra
A túra vezetője Bokonics-Kramlik Márta múzeumpedagógus
12:30-13:00 – a Skanzen demencia – programjának ismertetése
13:00-13:30 – „Csak győzzük levegővel”
A Budapesti Filharmóniai Társaság fúvósaiból alakult Wind+ Együttes könnyed koncertje Becze Szilvia műsorvezetésével
14:00-14.30 – dr. Jászberényi József geronto- andragógiai kutató szakmai előadása
A demencia felismerése és kezelése tanulás révén
14:30-15:00 – Novák Mária geronto- andragógus szakmai előadása
A mozgás és tánc hatása az idősekre
15:30-16:30 – Örömtánc
Novák Mária geronto-andragógus vezetésével
Senior Gála a Budapesti Filharmóniai Társaság nyugdíjas művészeivel
szeptember 30., 19:00 – Magyar Tudományos Akadémia díszterme (1051 bp., Széchenyi István tér 9.)
Robert Schumann: a-moll gordonkaverseny, op. 129
Liszt Ferenc: Les Preludes S. 97
Vezényel: Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester
Közreműködik: Kiss-Domonkos Judit, csellóművész
Házigazda: Nyíri Nagy József, a Magyar Zeneterápiás Egyesület elnöke

A műsorszámok között előadást tart Prof. Dr. Kálmán János, a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának igazgatója, a Magyar Demencia Társaság elnöke.

A programra a belépés ingyenes, előzetes regisztrációját a seniorgala@bftz.hu e-mail címen várjuk. A rendezvény csak védettségi igazolvány felmutatásával látogatható.