Először láthatja színházi körülmények között a magyar közönség az elismert francia koreográfus, Thierry Malandain Don Juanés a Seregi-díjas Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiái a Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című modern estjén. Az OPERA Eiffel Műhelyházában 2022. június 3. és 11. között hat alkalommal megtekinthető előadásban a két tavalyi online premier mellett JiříKylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai is visszatérnek a repertoárra.

„A nők olyan ösztönnel találják meg a maguk szerelmi táplálékát a földön, mint a madarak a magvakat vagy halakat.” Márai Sándor Füves könyvének idézett sorai adták az ihletet Venekei Marianna számára, hogy Igor Stravinsky híres Tűzmadár című balettzenéjére maga is koreográfiát készítsen. A történet nélküli egyfelvonásos darab a Márai-idézet gunyoros, ironikus hangulatát kívánja ábrázolni a női-férfi szerelmi viszonyrendszereket, hét emblematikus nőalakot jelenítve meg: a harcias, dinamikus nőt, az elegáns dívát, a szenvedélyes szerelmest, a félénk kisasszonyt, az okoskodó matrónát, az ellentétekben élő nőt és a mindig gyötrődő szeretőt.

A csaknem félórás darab látványvilágát és mozgásanyagát alapjaiban határozza meg a színpadot betöltő absztrakt épített díszlet. Szendrényi Éva és Augusztinyi Fruzsina munkáját egy, az Aquincumi Múzeum tárlatában megtalálható, madárformájú kelta ruhakapocs (fibula) ihlette, aminek elvont, stilizált változata maga is a darab szereplőjévé válik, ahogy a forgószínpadon mozgó idomokat betáncolják a Magyar Nemzeti Balett művészei. Az előadásban Földi Lea, Balaban Cristina, Furuhashi-Huber Inès, Takamori Miyu, Kelemen Ágnes, Pisla Artemisz, AsaiYuka, Cottonaro Gaetano, Majoros Balázs, Taravillo Mahillo Carlos, Kovács Noel Ágoston, Darab Dénes, Rónai András és Sardella Francesco működik közre, a látványvilágot Csontos Balázs világítástervező és Berzsenyi Krisztina jelmeztervező munkája teszi teljessé, a betanításban a koreográfust Sárközy-Holler Ágnes segítette.

Az est a kortárs francia táncművészet kiemelkedő alkotója, Thierry Malandain Don Juan című koreográfiájának bemutatójával folytatódik. A gátlástalan spanyol nőfaló alakja csaknem négyszáz éve szolgál témával a legváltozatosabb művészeti ágak alkotói számára. A 18. században Christoph Willibald Gluck írt balettzenét a témában Gasparo Angiolini 1761-es, formabontónak számító bécsi balettpantomimjéhez. Thierry Malandain 2006-ban hasonló újító szándékkal kívánta feldolgozni a jól ismert történetet, ugyancsak Gluck zenéjére, Don Juan személyiségének különböző aspektusait három táncosban megszemélyesítve.

Az 1959-es születésű neves francia koreográfus a ’70-es, ’80-as években a Párizsi Operában, valamint Mulhouse-ban és Nancyban töltött, csaknem egy évtizedes balettművészi pályája során tette meg első koreográfusi szárnypróbálgatásait. Munkája elismeréseként a francia állam 1997-ben nemzeti kortárs koreográfusi központ létrehozásával bízta meg, ebből született legfontosabb alkotói műhelye, a Malandain Ballet Biarritz,amely számára a koreográfus a Don Juan című darabját is készítette. Három és fél évtizedes alkotói pályafutása során műveit Európa, Ázsia és Amerika rangos balettegyüttesei tűzték már műsorukra, 2019-ben pedig a párizsi Szépművészeti Akadémia is soraiba választotta.

A Magyar Nemzeti Balett Don Juan-előadásában, aminek 2021-es betanulását Malandain személyesen is figyelemmel kísérte, a főbb szerepeket hármas szereposztásban Balázsi Gergő Ármin, Okajima Takaaki, Morimoto Ryosuke, Taran Dumitru, Bourg Théo, Radziush Mikalai, Yamamoto Riku és Zhukov Dmitry (Don Juan), Kovtun Maksym, Lagunov Ievgen és Morvai Kristóf (Kormányzó), valamint Bourg Théo, Palumbo Valerioés Kerényi Miklós Dávid (A halál) alakítják, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, a próbákat Rujsz Edit és Szirb György vezeti.

Az est további részében a világhírű cseh koreográfus, Jiří Kylián, két Wolfgang Amadeus Mozart zenéjére és a Holland Táncszínház (NDT I) számára készített koreográfiáját, a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából 1991-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon bemutatott Petite Mortot, és az 1986-os Hat táncot tűzi műsorára. A két darab próbáit Prokofieva Irina és Tanykpayeva Aliya, valamint Venekei Marianna vezeti, az előadásokat a Magyar Nemzeti Balett két szereposztásban tűzi műsorára.

A Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című estjét 2022. június 3-án, 4-én két alkalommal, 5-én, 10-én és 11-én tűzi műsorára a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.