Beköszöntött az október, javában tart az ősz. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy kezdetét veszi a Filharmónia Magyarország 2022/2023-as évada. Ezúttal is felemelő klasszikus zenei dallamok varázsolják még színesebbé ezt az időszakot. Különösen szívmelengető koncertélménynek ígérkezik Miklósa Erika és Szamosi Szabolcs közös estje Pécsen és Szegeden.

Van az úgy, hogy elég egy hangszer és egy énekhang is ahhoz, hogy olyan élményben legyen részünk, mint amikor egy nagyzenekar monumentális műsora ejt ámulatba minket.

Miklósa Erika neve hazánkban és külföldön egyaránt biztosíték a színvonalra. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán énekművésznőt talán senkinek nem kell bemutatni, több mint harminc éve tündököl színpadi szerepekben. Emellett az önkéntesség magyarországi nagykövete, elkötelezett a sporttal és jótékonysággal kapcsolatos ügyekben, láthattuk a Virtuózok zsűritagjaként is. Számtalan dolgot sorolhatnánk még fel. Egy biztos, Miklósa Erika rendkívül sokoldalú, fáradhatatlan, maximalista és magával ragadó személyiség. Hangversenyein arra törekszik, hogy közönsége életre szóló élménnyel térjen haza. „Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból!” – vallja a művésznő. Talán éppen ez a hozzáállás teszi oly különlegessé koncertjeit. Miklósa Erika 1999-ig volt tagja a Magyar Állami Operaháznak, ahol szopránszerepek sorát énekelte. 2004-től állandó fellépője a New York-i Metropolitannek. A fajsúlyos szerepek mellett előszeretettel lép fel vígoperákban is, például Adéle grófnőként Rossini Ory grófjában. Az opera műfaja mellett szívesen kalandozik a musical, az operett világába is; számos exkluzív gálakoncert főszereplője.

Az októberi hangversenyeken Miklósa Erika partnere Szamosi Szabolcs Liszt Ferenc-díjas orgonaművész lesz, aki 2020 óta a Szegedi Dóm zeneigazgatója és orgonaművésze. Szamosi Szabolcs rendszeresen koncertezik szimfonikus- és kamarazenekarokkal, közreműködőként és szólistaként egyaránt. Játszott Magyarország minden jelentős templomi és koncertorgonáján, valamint rendszeresen fellép külföldön. Hatalmas energiákat mozgat meg hangszeres játékával, előadását lendület, magabiztos hangszerkezelés és az érzelmek sokszínűsége jellemzi. Minden koncertjén újszerű zenei különlegességeket nyújt hallgatósága számára. Játékába improvizációkat beleszőve vagy az orgonát szokatlan hangszeres társításokban megszólaltatva számtalan izgalmas zenei ötletét valósította már meg.

„Miklósa Erikával közös hangversenyünk több szempontból felejthetetlen élményt ígér a hallgatóságnak. Az orgona és az énekhang tökéletes párosítás, különösen igaz ez az általunk összeállított műsor esetén. Érzelmekben gazdag, lírai hangversenyre várjuk a közönséget. Erika hangja a templomi miliőben a hangszerek királynőjével valódi csoda lesz.” – nyilatkozta Szamosi Szabolcs.

A helyszínek valóban még különlegesebbé teszik az eseményt. Október 18-án Pécsen a Bazilika grandiózus tereit tölti meg az ének és az orgona hangja. Október 19-én pedig a lenyűgöző Szegedi Dóm ad otthont a koncertnek. Olyan nagyszerű műveket hallhat a közönség, mint Schubert: Ave Maria, Andrew Lloyd Webber: Requiem – Pie Jesu, Tolcsvay: Magyar Mise – Sanctus vagy Mendelssohn: f-moll orgonaszonáta.  További részletek és jegyvásárlás a www.filharmonia.hu oldalon!