A Filharmónia Magyarország 2022-ben ismét megrendezi hagyományos, őszi klasszikus zenei fesztiválját, a Zeneszüret Fesztivált, Pécsett. Az esemény legfontosabb hivatása idén is kimozdítani a koncerttermek falai közül a zenét, közel hozni az emberekhez, utcákon, tereken felcsendülve.  Szeptember 8. és 11. között a hangversenyek mellett szabadtéri klasszik mozi, családi nap, gyerekprogramok, váratlan, különleges helyszíneken megszólaló flashmobok és TérZenék színesítik a város programjait.

Az argentin világsztár, José Cura most először lép fel Pécsen! Szeptember 8-án a Zeneszüret Fesztivál és a 2. Pécsi Nemzetközi Tangó Fesztivál keretén belül egy nagyon különleges hangversenynek lehetnek részesei. Korunk egyik legnagyobb tenorját köszönthetjük a Kodály Központban, ahol először kamarazenekarral, majd nagyzenekarral áll színpadra. Az argentin világsztár alig várja, hogy a hangversenyen megmutathassa művészetének ezer arcát Kovács János és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével, akikkel valódi stíluskavalkádot varázsol a színpadra, latin szerelmes dalokat hallhatnak a Maestro átiratában és részleteket a leghíresebb operaszerepeiből.

A következő nap, szeptember 9-én már kora délután flashmobokkal és TérZenékkel találkozhatnak szerte a városban. Többek között a Percussion Project Pécs, a Tárkány Trió és Kéméndi Tamás viszi a fesztivál hírét. Nincs program ovi, suli után? Jöjjenek 18 órára a Szilárd Leó parkba, a Kis Fizikus Játszótérre vagy a Mezőszél utcai „Magasházi” játszótérre és hintázás, mászókázás mellett élvezze együtt a család a Játszótér koncerteket. Mindeközben a Művészetek Házában Szabó Marcell zongoraművész és Lukács Gergely tubaművész koncertje várja a nagyérdeműt, este pedig 20 órától a Jókai téren a Four Bones Quartet és Szirtes Edina „Mókus” közös koncertje izgalmas találkozása lesz műfajoknak, hangszereknek, előadásmódoknak. Határtalanság és egység tükröződik zenéjükben. Végül 21 órakor a Szabadkikötőben a Tárkány trió koncertje zárja a második napot.

Muzsikáló erdő várja az érdeklődőket szeptember 10-én, szombaton a Mandulás játszótérnél, ahol az Erdei tornapályán interaktív sétákon csodálhatják meg egyszerre a zene és a természet szépségét. 14 órától pedig még a Mecseki Kisvasútra is jegyet váltanak a muzsikusok, hogy vidám zeneszóval örvendeztessék meg utastársaikat. A délutáni TérZenék után este újra jöjjenek a Művészetek és Irodalom Házába, ahol a nemzetközi hírű Jávorkai fivérek által megismerhetik a virtuozitás titkait, majd az Ezerarcú tangó következik a Jókai téren Kéméndi Tamással, Györfi Annával, Dörnyei Szabolccsal és Baksa Péterrel. Zárásként pedig a Nappaliban a Zeneszüret Jazzfesztivál koronázza meg az estét.

Végül szeptember 11-én családi nap a Zsolnay Negyedben! Interaktív meglepetésjátékok, ringató, zeneovi, hangszersimogató, családi táncház, fuvola-hárfa koncert, virtuális valóság és kézműves foglalkozás várja a kicsiket, nagyokat. A nap végén pedig Szabadtéri klasszik mozi a Tettyei romoknál! Zárjuk közösen a Zeneszüret Fesztivált a Best of Filharmónia koncertfilmmel és az elmúlt évek egyik legnagyobb francia filmsikerével, az Életrevalók című, megtörtént események alapján készült vígjátékkal.

Jöjjenek a koncertekre, tekintsenek be a sokszínű programok közé, járják végig a fesztivál állomásait! A legtöbb program ingyenes, a nyitókoncertre pedig jegyek válthatók a Kodály Központban, a Ticket Express irodáiban, a koncert előtt a helyszínen, valamint online a www.jegymester.hu oldalon. További információ a fesztiválról a www.filharmonia.hu oldalon található.