27.1 C
Budapest
szombat, június 15, 2024
hirdetés

Középkori hagyományokat elevenít fel a Fékomadta Fesztivál

2022. február 26. Zsámbékon a Zichy téren ismét a megszokott, farsangi időszakban várja a családokat a Fékomadta Fesztivál, amelyet ezelőtt négy évvel zsámbéki hagyományőrzők, helyi művészek és alkotók hívtak életre. A minden szempontból páratlan és rendhagyó programok betekintést engednek Zsámbék középkori múltjába, hagyományaiba, megidéznek rég elfeledett szokásokat, mesterségeket.

Zsámbék építészeti emlékeiben is tapintható a középkor, az itt élő művészek és hagyományőrzők pedig évről évre megidézik a Fékomadta Fesztiválon azokat a szokásokat, hiedelmeket, tradíciókat, amik meghatározták az itt élő közösségeket. A középkori vásári játékok sajátja, hogy bárki bekapcsolódhat és egy pillanat alatt a közösség részévé válik.

A fesztiválon remek, ehhez a korszakhoz kapcsolható zenekarok lépnek fel és muzsikálnak az eseményekhez, ahol az egyik kiemelkedő résztvevő a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület, akik a X. és a kora XI. századi magyarság és Kelet-Európa hadi és népi kultúrájával foglalkozik. Az este természetesen tánccal és táncházzal lesz teljes, ahogy az előző években, idén is a Kontárossal.

A Hollóének Hungarica Régizene Együttes középkori- és világzenei produkció, 12-17. századdal bezárólag, középkori duda, ciszter, középkori dob szerepelnek hangszereik között, zenéjük pedig igazi középkori punk and roll!

A Csángálló egy öt lelket egyesítő család, léptük nyomán muzsikaszó, s vigadalom fakad. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, melyek szabad gondolkodásmóddal kibővülve, improvizációval, komponálással és énekkel válnak egy új egésszé. Így zenéjük nemcsak egy virtuóz buli esemény, hanem muzsikájuk eredetének tudatállapota is. Közös álmuk 2009-ben indult útjára, Sára Csobán és Bősze Tamás Jean-Pierre vezetésével. Azóta állandó szereplőivé váltak a magyar népzenei és világzenei életnek, rendszeres fellépői a budapesti táncházaknak, kluboknak és nyári fesztiváloknak, emellett többször koncerteztek már külföldön is.

A Kontárosa hangzókról és a moldvai öregektől tanulta ennek a máig élő, de egyre inkább veszélyeztetett kultúrának a zenéjét, amelynek autentikus visszaadására törekszenek. Táncházaikba bárki szabadon becsatlakozhat legyen tapasztalt táncházas, vagy kezdő érdeklődő.

A rendezvény látogatása nem kötött védettségi igazolványhoz.

Fékomadta

Középkori hagyományőrző találkozó és óriásbábos felvonulás

2022. február 26. Zsámbék, Zichy tér

 • 13.00 Hagyományőrzők találkozója, Városdúlásra indulnak a maskarák
 • Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal. Bor és ser, omló hús a csontjáról. Izzik a kovácstűzhely, dolgoznak a faragók!
 • 13.30 Hűbéreskü, fegyvermustra, kardforgatás, íjászat
 • 14.00 Vasaló, bemelegítő haditorna
 • 14.30 Várfoglaló Ha gyerek, ha felnőtt az ember, csatában bizonyíthat!
 • 15.30 Birkacinca A zsámbéki buzkashi győztes csapatát tetemes mennyiségű bor illeti!
 • 16.30 Harc a hídérttörténelmi bemutató. Idén márpedig felgyújtunk egy falut…
 • 17.30 Óriásábos felvonulás, Boszorkánypör
 • 17.30 Zsámbéki bestiárium, gyönnek az óriások meg a szörnyek.
 • 18.00 Boszorkánypör, mulatérozással vegyített banyaegrecéroztatás
 • 18.30 Máglyarakás meg boszorkányégetés, avagy VESSZEN A KISZE!
 • 19.00 Csángálló, Hollóének
 • 21.00 Kontárostáncház – „megakiakara tűz mellett”

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
166FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb