2022. október 13. és 16. között új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. Több mint 80 programmal, könyvújdonságokkal, különleges zenei produkciókkal, Nádas Péter ihlette várossétákkal, gyermek- és fenntarthatósági programokkal, idén új helyszínen vár a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, a Bookline támogatásával. A nemzetközi sikerkönyvek szerzői mellett a hazai irodalom fontos szereplői is új kötettel érkeznek, és itt ünnepli 10. évfordulóját Nyáry Krisztián Így szerettek őkcímű könyvsorozata is.

A programnak köszönhetően itt találkozhat először a hazai közönség a legrangosabb francia irodalmi elismeréssel, a Goncourt-díjjal 2021-ben kitüntetett szenegáli íróval, Mohamed Mbougar Sarr-ral, a Margó vendége lesz a Times szerint a világ egyik legbefolyásosabb emberének számító Timothy Garton Ash, valamint a skandináv krimirajongók egyik kedvence, a Fabian Risk-sorozat szerzője, Stefan Ahnhem is. Új kötetével Norvégiából érkezik a fesztiválra a klímakérdést bátran feszegető A méhek története szerzője, Maja Lunde, valamint a hazájában számos irodalmi díjjal kitüntetett Cecilie Enger is.

A négynapos eseményre új könyvével érkezik többek között András László, Babiczky Tibor, Benedek ÁgotaBódis KrisztaCsabai László, Darvasi László, Durica KatarinaFliegauf Gergely, Garaczi László, Gerlóczy Márton, Gurubi ÁgnesGyurkovics TamásHavasréti JózsefHidas JuditKemény Zsófi, Maros András, Molnár. T. EszterPál Dániel Levente, Peer Krisztián, Réz AnnaRubin EszterSpáh DávidSzöllősi Mátyás és Tóth Réka Ágnes. Folytatva az immáron nyolc éves hagyományt, a fesztivál első napján adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat.

A könyvbemutatók után esténként különleges koncertek várják az érdeklődőket: október 13-án, a fesztivál nyitónapján idén utoljára ad koncertet Budapesten a Magashegyi Underground. A rendhagyó produkció gerincét a Titkos életemcímű albumuk adja, melynek dalai Tóth Krisztina verseire íródtak, ezért a költő is csatlakozik a zenekarhoz a színpadon. A fesztivál második napján a Fran Palermo dalszerző-énekesének első magyar nyelvű, kortárs irodalmi ihletésű formációja, a Henri Gonzo és a Papírsárkányok lép fel. A koncertsorozatot október 15-én szombaton a Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett Platon Karataev idei utolsó koncertjezárja.

A koncerteken túl Nádas Péter 80. születésnapját ünneplő városi séták is színesítik az irodalmi programokat. Az író szövegein keresztül új perspektívából fedezhetik felÚjlipótvárost és a Svábhegyet az érdeklődők. A fesztiválon mutatják be Károlyi Csaba és Nádas egy éven át tartó beszélgetéssorozatából készült interjúkötetet. 

Az idei Margó első két napján kora délutántól, hétvégén pedig már délelőttől kezdődően egymással párhuzamosan, négy színpadon zajlanak majd az események. Szombat délelőtt változatos gyerekprogramokkal, valamint a Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertjével várják a családokat. Vasárnap délelőtt a Bookline Zöld fenntarthatóságról szóló beszélgetésein fellép Orvos-Tóth Noémi, stand-up előadásával Litkai Gergely, de szó lesz fenntartható divatról, a társadalmi szerepekből következő egyenlőtlenségekről és transzgenerációs traumákról. 

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár idei utolsó programja Nyáry Krisztián Így szerettek ők című, idén 10 éve megjelent könyvéről szól. A magyar írók és költők szerelmeinek történeteit Bartsch Kata és Friedenthal Zoltán hozzák játékba.