16.8 C
Budapest
kedd, május 21, 2024
hirdetés

Költészet napja, Ónodi Eszter, VerShaker

Antik varázsitallal lepte meg a VerShaker házigazdája Ónodi Esztert. A meglepetés azonban balul sült el, és a Jászai Mari-díjas színművésznő majdnem disznóvá változott.

A költészet napja alkalmából gyorsan követik egymást az események Zoltán Áron Junior Príma-díjas színművész költészet témájú kulturális csatornáján. A legnagyobb videómegosztó portálon forgalmazott sorozat keretében az ország legnevesebb színészei mondják el kedvenc versüket és beszélgetnek a szerkesztő-műsorvezetővel, aki rendszerint egy jelképes „verskoktéllal” vendégeli meg őket. A sorozat eddigi epizódjait egy terjedelmes lejátszási listában teszik nyilvánossá, melynek legújabb eleme az Ónodi Eszterrel készült epizód.

Az említett varázsital pedig az úgynevezett „kükeón”, amiről Homérosz Odüsszeiájában olvashatunk, és amellyel Kirké a szigetére tévedő hajósokat disznóvá vagy más vadállattá változtatja. Ezt az italt készítette el Zoltán Áron is vendégének, akivel többek közt az eposzról is beszélnek a sorozat frissen bemutatott videójában.

A VerShaker egy évvel ezelőtt, a költészet napján indult el. Az alkotók az évfordulót Ónodi Eszter megvendégelése mellett egy rövid összegző videóval ünneplik, amelyet itt láthatunk.

„Pontosan egy évvel ezelőtt megettem egy fél verset, a másik felét pedig leturmixoltam és megittam. Így indult el a VerShaker kulturális program itt a YouTube-on, a Facebook-on és az Instagramon egyszerre.” – mondja Zoltán Áron a videóban. A VerShaker olyan módon közelíti meg a költészetet, a humor és a személyesség segítségével, ami hiánypótló programmá teszi a magyar kulturális életben a sorozatot. Ónodi Eszter számára a karantén, és az abból adódó videós műfajok előtérbe kerülése fontos szerepet játszott a versmondással való megbékélés terén. „Ebben a műfajban talán a költőnek a gondolataira, tehát még a személyességnek is eggyel személyesebb verziójára van szükség. Ez olyan, mint a filmben a közeli. Amikor az ember csak arra gondol, amire kell, és az megjelenik az arcán.” – mondja a színésznő a vele készült beszélgetésben, mely során Carol Ann Duffy skót költőnő Kirké című versét adja elő.

A VerShaker YouTube-csatornáján a költészet napja alkalmából óránként új vers jelenik meg. Egyébként a sorozat epizódjait mostantól jelképesen örökbe fogadhatják a nézők. Az Örökbefogadási program keretében összegyűlt adományokat a VerShaker további működésére, illetve költészet témájú programok szervezésére szánják.

Kapcsolódó

Kövess minket

1,086RajongókTetszik
0KövetőKövetés
163FeliratkozóFeliratkozás
- Hirdetés -hirdetés

Legfrissebb