Kezdődik az Szkrjabin 150 – Orosz Zenei Fesztivál

A 150 éve született későromantikus komponista, Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin zenéjét helyezik fókuszba az ötödik alkalommal megrendezett Orosz Zenei Fesztiválon. A korábbi évekhez hasonlóan idén is három városban jelentkezik a fesztivál programja: a nyitókoncertre a Tihanyi Bencés Apátságban kerül sor, Budapesten kiemelt helyszín a Zeneakadémia Nagyterme, Debrecenben pedig a Kölcsey Kulturális Központ fogadja a zeneszerető közönséget. A programsorozat fellépő művészei: Csalog Gábor, Palojtay János és Balogh Ádám zongoraművészek, a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen, Anton Shaburov kamester és a programsorozat művészeti vezetője, Szabó Marcell zongoraművész.

Szkrjabin már életében megosztó személyiség volt, zenéje nagy utat jár be a korai romantikus hangvételtől a kései eufórikus, expresszionista stílusig. Az orosz szerzőt egész életében vonzotta a miszticizmus, a teozófia. Kezdeti vallásosságát felváltotta egy Messiás-komplexus, amiben saját teremtő erejét szerette volna művészete által a végsőkig elvinni, mellyel az emberiség megmentését és felemelését tűzte ki célul és nevezte meg ars poeticájának. Bár hasonló célokra a fesztivál nem vállalkozhat, de reméljük, hogy a programsorozat végén emelkedettebb lelkiállapotba kerülhet a közönség, ezzel is közelebb jutva a fájóan fiatalon elhunyt alkotó által megálmodott célokhoz.” (Szabó Marcell)

Az Orosz Zenei Fesztivál megpróbálja mindkét oldalát bemutatni a nem mindennapi komponistának: “Szkrjabin két arca” címmel a két kontrasztos korszakot mutatják be zongoraművein keresztül – két zongoraművész, Csalog Gábor és Palojtay János közreműködésével. A zenekari koncerten a szerző második szimfóniája, illetve zongoraversenye reprezentálja korai stílusát, illetve a “Prometheus” című szimfonikus költeménye a kései korszakát.

Csalog Gábor a hazai élet elhivatott Szkrjabin játékosa, aki 2004-ben elkészítette saját Szkrjabin lemezét a BMC gondozásában.

A nagy zongora-szerzők zenéi közül számomra Szkrjabiné a legkülönlegesebb. Késői műveinek árnyalatai, rétegei, érzékenysége, színei semmilyen más szerző zenéjében nem föllelhetőek. Kifejezésmódjában, gesztusaiban a végletesség, vadság, az extatikus transzállapot furcsa túlfinomultsággal párosul. Ha hallgatója mélyen merül el e zenében, nem a való életnél „igazibb”, ideálisabb emberi világban találja magát, mint más zenék hallgatásakor. Épp ellenkező az irány: egyre távolodik az emberi világtól, a kozmikus szférák irányába szárnyalva.” (Csalog Gábor)

„Annak ellenére, hogy kései misztikusnak mondott korszakának darabjaiban szinte nyomát sem találni – az egyértelműen Chopin hatást mutató- korai művei hangvételének, mégis, (és ezt lenyűgözőnek találom), ha az op. 1-től végignézzük az életművet, minden darabba bele van már kódolva a következő újítása. Ritka, és számomra imponáló, hogy egy ilyen intenzív önkeresés mellett valaki ennyire önazonos marad.” (Palojtay János)

A komponista egyetlen zongoraversenye a fisz-moll zongoraverseny, amelyet mindössze 24 évesen írt meg pár nap alatt. Egy befejezetlen opuszt leszámítva ez számít az első zenekari művének is. A középső lassú tétel a szerző egyetlen variációs sorozata. A mű hallható lesz október 11-én Debrecenben a Kölcsey Központban Szabó Marcell szólójával, Anton Shaburov vezényletével, a Kodály Filharmonikusok közreműködésével. Ugyanitt Szkrjabin: Prometheus című műve is elhangzik a hangverseny további részébe Balogh Ádám (zongora) közreműködésével.

Szkrjabin a “Prometheus – A tűz költeménye” című szimfonikus költeményét 1910-ben, 38 évesen írta. Ebben a műben megpróbál összművészeti alkotást létrehozni, melyben a zenekar, a zongora, a kórus, illetve egy fényorgona is szerepet játszik. Bár Szkrjabin életében a különleges vetítő nem készült el, a komponista szinesztéziájának köszönhetően a hangok mögé színeket látott, látomását pedig papírra vetette, hogy a későbbiekben fényjátékkal erősítse a darab misztikus hangulatát.

Kiegészítő programok:

Természetesen idén is gondoltak a fesztivál szervezői a fiatalokra: itt élő orosz és ukrán gyerekek adnak elő közösen egy mesejátékot magyar nyelven, a Szkrjabin Múzeum Moszkvából pedig kifejezetten a fesztivál részére küldi meg kiállításanyagát. További részletek és jegyek a fesztivál weboldalán és a fesztivál facebook oldalán megtalálhatók.

A kiemelt koncertek. További programok az https://ozf.hu/programok-2022/ oldalon.